Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvoren Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine


Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang otvorili su danas prvi forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, čiji je cilj razmena iskustava o razvoju kulturnih industrija i ispitivanje moguće saradnje. Otvarajući sku

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang otvorili su danas prvi forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, čiji je cilj razmena iskustava o razvoju kulturnih industrija i ispitivanje moguće saradnje. Otvarajući skup, ministar Tasovac je podsetio da je neophodno otvoriti trgovinske kanale, za što veći broj različitih kulturnih proizvoda, kako bi se saradnja i mobilnost kulturnih dobara podigli na viši nivo.

Ivan Tasovac i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang"Ekonomska globalizacija otvara mogućnosti za nove vidove komunikacije, saradnje i razmene, ali sa sobom nosi i opasnost od izjednačavanja i brisanja razlika, od svega onoga što nas kao pojedince i društva čini posebnim i drugačijim", rekao je Tasovac. 

Prema njegovim rečima, na nama je da se izborimo za društva koja poštuju i promovišu sve aspekte ljudske kreativnosti, tako što ćemo "postaviti kulturu u središte svih planova za održivi razvoj i integrisani pristup u osmišljavaju kulturnih politika". Tasovac je naglasio da su kreativne politike relativno nova pojava u kulturnoj politici Srbije, iako u pojedinim kulturnim oblastima, poput štamparstva i kinematografije, Srbija ima veoma dugu tradiciju. 

"Srbija danas prepoznaje kulturne industrije kao jedan od važnih potencijala razvoja. Nadam se da će ovaj skup doprineti pronlaženju ideja i rešenja za dalje otvaranje i širenje međunarodnog tržišta kulturnih industrija, jer nam je to u interesu", rekao je Tasovac. 

On je podsetio da Srbija i Kina imaju dobru bilateralnu saradnju, kao i da se naša država pokazala kao pouzdan, stabilan i aktivan partner u okviru Centralne i Istočne Evrope i Kine. Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang naglasio je da je saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope postala tradicionalna i da od 2012. godine, kada je uspostavljena, postaje sve zrelija. 

"Saradnja pokriva trgovinu, infrastrukturu, finansije, edukaciju, kulturu i sve ostale domene. Naša saradnja se sve više produbljuje, zbog čega je posebno značajna saradnja na polju kreativnih industrija", rekao je Li Mančang. 

On je dodao da Kina ima motiv da unapređuje saradnju u kulturnom i ekonomskom smislu, kao i da je u tom cilju Kina 2016. godinu proglasila godinom kulturne saradnje. Ministar Tasovac i ambasador Kine Li Mančang svečano su otkrili knjigu "Međunarodna mapa Kine i zemalja centralne i Istočne Evrope - Kulturne kreativne industrije", koju je izdao Univerzitet za međunarodne studije iz Pekinga. 

Drugog dana skupa, 6. juna, učesnici će potpsati Memorandum o razumevanju o kulturnim industrijama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. 

Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope organizovala su ministarstva kulture Srbije i Kine, u saradnji sa Nacionalnim institutom za kulturni razvoj Pekinškog univerziteta za međunarodne studije. 

Na skupu koji nosi naziv "Naša zajednička budućnost: kreativne industrije i kulturna trgovina", učestvuje oko 100 stručnjaka iz oblasti filma i televizije, izvođačkih umetnosti, kreativnog dizajna, animacije, onlajn igara, kulturnog turizma, muzeja i galerija.

Izvor: b92.net