Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvaranje ponuda za koncesiju na Koridoru 11


Ponude kineskih kompanija za koncesiju za izgradnju dela autoputa od Beograda do Požege, na takozvanom Koridoru 11 biće otvorene danas, rekli su agenciji Beta u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Postupak dodele koncesije biće okončan do 31. marta, a u slučaju da bude potrebna druga faza i

Ponude kineskih kompanija za koncesiju za izgradnju dela autoputa od Beograda do Požege, na takozvanom Koridoru 11 biće otvorene danas, rekli su agenciji Beta u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Postupak dodele koncesije biće okončan do 31. marta, a u slučaju da bude potrebna druga faza i pregovori, biće okončan do 30. aprila, istakli su u Ministarstvu.

Predmet koncesije su izgradnja i održavanje dela deonice autoputa kod Beograda, dužine 17,6 kilometara od Surčina do Obrenovca i deonice od 30,9 kilometara između Preljine i Požege, kao i upravljanje, održavanje i korišćenje deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra.

Po ranijim informacijama, za tender su se kvalifikovale kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) (CRBC) i "Šandong haj-spid grup" (Shandong Hi-Speed Group).

Autoput Beograd-Požege, deo je saobraćajnice koja bi trebalo da poveže Srbiju sa Crnom Gorom (Beograd-južni Jadran) i Rumunijom (do Temišvara).

Kineska grupa "Šandong haj spid" već gradi dve deonice autoputa na Koridoru 11, od Obrenovca do Uba, i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50 kilometara, što se finansira kreditom kineske Eksim banke od 334 miliona dolara.

Polovinom decembra 2014. završena je deonica od 12,5 kilometara između Uba i Lajkovca koju su gradile domaće firme Planum i Putevi Užice od 2010. godine.

Po informacijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izgradnja jednog kilometara prosečno je koštala šest miliona evra, a novac je obezbeđen iz budžeta Srbije.

Kompanija Azvirt iz Azerbejdžana na Koridoru 11 gradi deonice od Ljiga do Preljine, dugu 40 kilometara. Radovi se finansiraju iz azerbejdžanskog kredita od 308 miliona evra, a plan je da se završe do 25. avgusta ove godine.

Izvor: rtv.rs