Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Josip Leko--Učlanjenje Hrvatske u EU ne znači da je interes za Kinu smanjen

U svom razgovoru za CRI, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, Josip Leko, govorio je o razvoju odnosa između Hrvatske i Kine, budućim planovima i svom osobnom viđenju te azijske države kao jedne od gospodarski najsnažnijih u današnjem vremenu. Leko je tako više puta istaknuo da Hrvatska i Kina njeguju prijat
Josip Leko--Učlanjenje Hrvatske u EU ne znači da je interes za Kinu smanjen
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

U svom razgovoru za CRI, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, Josip Leko, govorio je o razvoju odnosa između Hrvatske i Kine, budućim planovima i svom osobnom viđenju te azijske države kao jedne od gospodarski najsnažnijih u današnjem vremenu. Leko je tako više puta istaknuo da Hrvatska i Kina njeguju prijateljske odnose od onoga trenutka kada je Hrvatska postala samostalna država, a svojim priznanjem tome je pridonjela i NR Kina. Predsjednik Sabora RH tako je istaknuo kako je Kina Hrvatskoj pomogla u onome trenutku kada je to bilo najpotrebnije. Po njemu prijateljske odnose koji su se razvili u više smjerova sada treba upotpuniti partnerskim odnosima, posebice jer između dviju država nema otvorenih pitanja. Takvi odnosi podloga su razvijanje suradnje na više područja pri čemu je Leku u prvom redu istaknuo trgovinu i ono što je najvažnije za Hrvatsku, a to su investicije. Po mišljenju predsjednika Sabora važno je razvijati i kulturne veze kako bi se dvije zemlje bolje upoznale te kako bi se Hrvatska predstavila u Kini i obrnuto. Važno je poznavati identitet i kulturu naroda s kojim gajiš prijateljske odnose, istaknuo je Leko pridometnuvši nanovo kako je Kina veliki prijatelj, ali je i Hrvatska, s druge strane, veliki zagovaratelj kineskog prisustva u svjetskim razmjerima. Po onome što nam je rekao predsjednik Sabora, Hrvatska je zagovaratelj Kine i radi kineske miroljubive politike suradnje bez obzira na veličinu i gospodarsku snagu zemlje s kojom se surađuje, što je za Hrvatsku veoma važno.

Josip Leko je istaknuo da je radi svega tog jako važno, i to u vrijeme tehnoloških dostignuća, da se Hrvati upoznaju s kineskom kulturom, stavovima i tempom izgradnje društva. Upravo taj tempo izgradnje društva, kojeg je nazvao strelovitim, fascinirao je predsjednika Sabora koji je i sam tome svjedočio posjetivši Kinu nekoliko puta. Leko je istaknuo da je jako teško pratiti kineski razvoj, pogotovo kada se ne nalazite u Kini i radi toga je po njemu jako važno da se naše dvije zemlje što bolje upoznaju. I na tom planu mnogo je puteva kojima se može krenuti - kulturna, tehnička i znanstvena razmjena samo su od nekih smjerova buduće suradnje. Predsjednik Sabora također je naglasio da iako je Hrvatska odabrala perspektivu uz EU to ne znači da je interes za Kinu smanjen, upravo suprotno obzirom na to da je Kina prva zemlja po trgovinskoj suradnji s Europom, a u tome će od ovoga ljeta sudjelovati i Hrvatska. Leko je izrazio da će sve ono što su Kina i EU zajedno izgradile doći i do Hrvatske te da će i naša država biti važna karika u kineskom i europskom nastojanju da se Kina i EU što više približe.

Kada je riječ o turizmu Leko je istaknuo da se nada da će više kineskih turista posjetiti Hrvatsku jer će vizni režim EU vrijediti za sve. Otkrio nam je i da je ugostio u Dubrovniku i Zagrebu delegaciju prošlog predsjedništva Stalnog odbora Komunističke partije NR Kine te da je i hrvatskoj strani upućen poziv za posjet Kini. Predsjednik Sabora se nada da će se to putovanje, u skladu s mogućnostima i rasporedom aktivnosti, dogoditi ove godine.

Na kraju se gospodin Leko zahvalio kineskim političarima na pomoći i podršci koju su pružili Hrvatskoj.

Izvor: croatian.cri.cn