Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Organizatori manifestacije ''Tjedan Hrvatske'' održali konferenciju za medije

Organizatori manifestacije ''Tjedan Hrvatske'' održali konferenciju za medije


Organizatori manifestacije ''Tjedan Hrvatske'' su u poslijepodnevnim satima 24. listopada održali konferenciju za medije u LACC-u, Centru za Latinsku Ameriku i Karibe koji se nalazi u pekinškom Sanlitunu. Organizatori navedene manifestacije su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u NR Kini, redakcija Informativna reda

Organizatori manifestacije ''Tjedan Hrvatske'' su u poslijepodnevnim satima 24. listopada održali konferenciju za medije u LACC-u, Centru za Latinsku Ameriku i Karibe koji se nalazi u pekinškom Sanlitunu. Organizatori navedene manifestacije su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u NR Kini, redakcija Informativna redakcija CRI-ja te Hrvatska redakcija Kineskog radio Internacionala.

Prilikom konferencije za medije, prisutne su sa planom i programom upoznali Hrvoje Ćiković, novi kulturni savjetnik hrvatskog veleposlanstva te Guo Yi, zamjenica ravnatelja Informativne redakcije CRI-ja (News Radio CRI).

Ćiković je izjavio kako dobra suradnja između Kine i Hrvatske postoji, ali da po svom obimu ona nije toliko velika. Istaknuo je kako se raduje jer interes za suradnju ipak sve više raste. Dodao je kako su neke tvrtke započele s ozbiljnim aktivnostima kada je riječ o poslovanju s Kinom pri čemu najveći uspjeh ima uvoz vina. Najavio je i kako su napravljeni prvi koraci prema ostvarivanju nove suradnje, odnosno uvozu kvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske. Govoreći o samoj manifestaciji Ćiković je istaknuo da je njezin glavni cilj i namjera predstaviti hrvatsku kulturu, njezin potencijal, ljepote zemlje te povezati kinesku publiku sa hrvatskom zajednicom u Pekingu. Dodao je kako se nada da će niz aktivnosti koje će narednog tjedna uslijediti produbiti prijateljstvo dvaju naroda i ojačati sve veze, bilo kulturne, znanstvene, gospodarske ili političke. Između ostalog Ćiković je izrazio nadu da će kineski poslovni krugovi i investitori na ovaj način prepoznati potencijal Hrvatske. Novi savjetnik za kulturu pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pekingu ovim putem je pozvao sve više kineskih turista da posjete Hrvatsku te sami iskuse i steknu dojam o tom ''tajanstvenom dvorištu Europe''.

Guo Yi, zamjenica ravnatelja Informativne redakcije CRI-ja, u svom govoru istaknula je kako će njezin odjel tijekom ''Tjedna Hrvatske'' u brojnim radijskim programima na kineskom jeziku predstaviti hrvatski turizam, kulturu, povijest, sport, obrazovanje, umjetnost, slavne osobe i tome slično. U međuvremenu, održavat će se i brojne aktivnosti poput degustacija hrvatskog vina, izložbe fotografija o Hrvatskoj, koncerata, čitanja hrvatske književnosti, gledanja filmova iz Hrvatske i još mnogo toga. Guo je navela kako ne samo da će omogućiti kineskim slušateljima da ''čuju'' Hrvatsku, nego će zaista osjetiti njezin pravi šarm i ljepotu.

Tijekom ''Tjedna Hrvatske'' organizatori će između ostalog pozvati novinare Hrvatske redakcije CRI-ja, stručnjake, profesore kroatistike sa Fakulteta za međunarodne studije pri Sveučilištu Peking, poznatog filmskog redatelja i fotografa kako bi na najbolji način predstavili i promovirali Hrvatsku, najmlađu članicu Europske unije. Gosti će tako kineskoj publici predstaviti Dubrovnik koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, lijepa Plitvička jezera, slavnog putnika Marka Pola rođenog Koručulanina, svjetski poznatog pijanista Maksima Mrvicu, nogometnu reprezentaciju, odmilice u Kini zvanu ''Kockice'' i naravno hrvatsku gastronomiju te vina.

''Tjedan Hrvatske'' dio je projekta ''Tjedan prekrasnih država svijeta'' čiji je organizator Informativna redakcija CRI-ja. Preko ove platforme, vlastitih resursa, brojnih redakcija CRI-ja, diplomatskih predstavništava zemalja iz cijelog svijeta u Kini te turističkih agencija od travnja 2013. nastoji se do kraja ove godine predstaviti veliki broj zemalja. Tako će ove godine Kinezi, osim Hrvatske, imati prilike upoznati Italiju, Indiju, Poljsku, Tursku, Indoneziju, Koreju, Oman i mnoge druge.

Izvor: croatian.cri.cn