Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Oliver Šambevski: dobar impuls, dobra inicijativa

Oliver Šambevski: dobar impuls, dobra inicijativa


Kakve utiske ćete preneti kolegama u Skoplju, kada je u pitanju program razvoja saradnje Kine s državama centralne i istočne Evrope? - Utisci koje imam, u vezi ove saradnje, koja je inicirana u Varšavi u vezi saradnje NR Kine i našeg regiona, već su preneti. U krajnjoj liniji, i premijer moje vlade, koji je u

Kakve utiske ćete preneti kolegama u Skoplju, kada je u pitanju program razvoja saradnje Kine s državama centralne i istočne Evrope?

- Utisci koje imam, u vezi ove saradnje, koja je inicirana u Varšavi u vezi saradnje NR Kine i našeg regiona, već su preneti. U krajnjoj liniji, i premijer moje vlade, koji je učestvovao na skupu u Varšavi i koji je nakon toga došao u NR Kinu, imavši susret sa premijerom Ven Điabaom, govori da je ovo dobar impuls, veoma dobra inicijativa, koja daje dodatni impuls saradnji NR Kine i celog regiona centralne i istočne Evrope.

Moj lični utisak je da NR Kina i celi region imaju tradicionalno dobru saradnju. Imamo saradnju koja datira odavno, Imamo tradicionalno prijateljstvo. No, ono što moram da istaknem, jeste da je ova inicijativa, ovaj konsenzus postignut u Varšavi, dopunski impuls koji doprinosi ozbiljnom povećanju intenziteta saradnje i njenom kvalitetu.

Nazire se, ne samo ono o čemu se u poslednje vreme govori, odnosno sredstva koja će kineska vlada odvojiti za ovu namenu, nego nešto mnogo veće: saradnja na polju obrazovanja, razmene studenata, razmena na polju kulture... Tradicionalno prijateljstvo, dobiće novu, dopunsku dimenziju.

U kojim oblastima ima najviše prostora za razvoj saradnje Kine i Makedonije?

- Saradnja između makedonije i NR Kine odvija se na više polja. Ocenjujem da su politički odnosi odlični. Utisak je da su i na kineskoj i na makedonskoj strani politički odnosi dobri. Isto tako, imamo isključivo dobru saradnju na polju obrazovanja, razmene studenata i profesora. Imamo odličnu saradnju na polju kulture. Znate da se održavaju dani makedonskog folklora u NR Kini, što je dobro prihvaćeno.

Bliži se XVIII kongres KP Kine. Šta mislite o dosadašnjoj i budućoj sardanji NR Kine, i kako je vidite posle XVIII kongresa KP Kine?

- Vidim je kao nepromenjenu. Uveren sam da je saradnja Makedonije i Kine bazirana na tradicionalnom prijateljstvu, zajedničkom respektu i bez obzira na političke garniture, koje u ovo momentu jesu ili koje će biti na vlasti u Makedoniji ili Kini, bez obzira na ishod XVIII kongresa, uveren sam da odnosi dve zemlje neće pretrpeti nikakve promene, naročito ne u negativnom smislu. I nakon kogresa, odnosi dve zemlje će napredovati.

Izvor: Serbian.cri.cn