Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Okuka: Srpski treneri u Kini imaju odlične rezultate

Okuka: Srpski treneri u Kini imaju odlične rezultate


Srpski fudbalski stručnjak Dragomir Okuka već treću sezonu vodi kineskog prvoligaša Điangsu Šuentijen. Iako tim nema tako dobre rezultate kao prošle sezone, ekipa je ove godine prvi put predstavljala Kinu na Azijskom šampionatu. Okuka za Kineski međunarodni radio govori da li je zadovoljan nastupom kluba, o

Srpski fudbalski stručnjak Dragomir Okuka već treću sezonu vodi kineskog prvoligaša Điangsu Šuentijen. Iako tim nema tako dobre rezultate kao prošle sezone, ekipa je ove godine prvi put predstavljala Kinu na Azijskom šampionatu. Okuka za Kineski međunarodni radio govori da li je zadovoljan nastupom kluba, o problemima sa kojima se Điangsu suočavao od početka sezone i o uspesima srpskih trenera u Kini.

Odlična utakmica sa Pekingom u nedelju. Do 70. minuta 2:0 za Peking, a potom preokret i fantastična igra oba tima i neizvesna utakmica do samog kraja.

- Bila je odlična utakmica. Obe ekipe igraju otvoren fudbal i očekivali smo da utakmica bude dobra, ali ipak nismo očekivali da bude tako dramatična. Utakmica je posebno bila teška za trenere, ali za publiku je izvanredna. Takav način igre kineski fudbal podiže na jedan viši nivo, i bilo bi dobro da ima više takvih utakmica u prvenstvo.

Već je 20 kolo Kineske Super lige, što je nekih dve trećine sezone. Da li ste zadovoljni dosadašnjim nastupom Điangsua?

- Mi ne beležimo rezultate koje smo lani pravili. Dosta smo bodova izgubili i u zaostatku smo, ali mi igramo kao i uvek. Igramo dobar, otvoren fudbal. Nažalost, neke utakmice smo gubili dosta nesretno, dosta utakmica i dosta bodova, ali ja ne odustajem od toga da igramo kao što smo i ranije igrali. Platili smo na početku lige cenu, pošto smo dve , tri utakmice igrali sa drugim timom, jer smo igrali Azijsku ligu, gde smo dobro predstavili kineski klupski fudbal. Ostvarili smo dve pobede jedan nerešen rezultat, i za jedan gol nismo prošli dalje. Ostvarili smo i istorijsku pobedu protiv Japanaca u Japanu, a u međuvremenu smo pobedili Guangdžou (Evergrand) i osvojili Super kup. Tako da smo generalno zadovoljni igrom, ali ne i brojem bodova u Super ligi. Ali predstoji još jedna trećina lige.

Điangsu je imao još jedan hendikep od početka sezone, pošto je glavni napadač Kristijan Danalače bio povređen?

- Kristijan Danalače je bio povređen, tek je nedavno počeo da igra. On je igrač koji je bio najbolji igrač Kine, najbolji strelac, ali on se sada vraća u formu. Imali smo još povređenih igrača – mladi igrač Điang Sun tri meseca nije igrao. Ali to je sastavni deo fudbala, i nije opravdanje.

Tim je dobio još jednog napadača – Salihija, ali čini se u dosadašnjoj igri da ekipi ne odgovara njegov način igre. Postignuto je mnogo manje golova nego prošle sezone, po čemu je Điangsu bio prepoznatljiv.

- Mi smo zadovoljni kako je Salihi igrao. Ove godine je dao 12 golova, i na taj način opravdao poverenje. Nažalost, nije on tip igrača koji je brz kao što je (Aleksandar) Jeftić, nije atraktivan, nametljiv igrač, ali smo zadovoljni. Sad imamo tri napadača

Od 16 timova Super lige Kine, šest vode srpski treneri. Kako ocenjujete rad ostalih srpskih trenera, Antić sa Šandongom je drugi, Stanojević treći Pekingom…

- U jednom trenutku je bila opasnost da srpski stručnjaci ne budu ovde više važni, pošto su se Kinezi okrenuli drugima- Brazilcima, Portugalcima, Francuzima, Holanđanima. U jednom momentu sam došao u mali klub Điangsu, napravio odličan rezultat, izabran sam za trenera godine u Kini i vratio veru u naše trenere. I Kinezi su se ponovo okrenuli našim trenerima, i moramo to poverenje čuvati i autoritetom i radom i ponašanjem. Nakon toga su redom dolazili Stanojević, Šapurić, Antić, Tumbaković, Simo Krunić, što je veliko priznanje našoj trenerskoj školi. Mislim da svi naši treneri ovde rade dobro i imaju dobre rezultate.

Izvor: serbain.cri.cn