Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Okuka osvojio Kinu

Okuka osvojio Kinu


Kina je dobila cara iz Nevesinja! Dragan Okuka proglašen je za vladara kineskog fudbala. I to aklamacijom! Okuka je u trci za trenera godine pobedio u sva tri najznačajnija izbora. Laskavu titulu dodelili su mu "Kanal 5" državne televizije, sportski list "Titan" i Fudbalski savez Kine. Tako je ovom skromnom Herceg

Kina je dobila cara iz Nevesinja! Dragan Okuka proglašen je za vladara kineskog fudbala. I to aklamacijom! Okuka je u trci za trenera godine pobedio u sva tri najznačajnija izbora. Laskavu titulu dodelili su mu "Kanal 5" državne televizije, sportski list "Titan" i Fudbalski savez Kine. Tako je ovom skromnom Hercegovcu pošlo za rukom da ujedini sve tri krune i postane prvi fudbalski stručnjak koji je bez premca u Kini u tri najprestižnija izbora

Titula vicešampiona sa Džangsu Seintsom bivšeg fudbaleraVeleža efinitivno je promovisala u vodeću trenersku zvezdu u Kini. Taj podvig ostvario je u žestokoj konkurenciji predvođenoj čuvenim Marčelom Lipijem. Trenerski gigant iz Italije sa Gvanžuom je osvojio duplu krunu. Međutim, činjenica da Lipijev tim ima deset puta veći budžet od Okukinog prevagnula je na stranu Srbina, koji je Carskom gradu Nandžingu doneo veliku radost. Niko u desetomilionskom gradu, a ni u Kini, nije se nadao da jedan od tri najsiromašnija kluba u eliti i jedan od retkih u državnom vlasništvu može da pomrsi računice ekipama poput Pekinga ili Šangaja za zastrašujućim napadačkim dvojcem Drogba - Anelka.

- Većina ostalih timova su u rukama privatnika, ali tamo nema ništa "ispod žita", sve što se radi je javno, tako da svi znaju kojim sredstvima se raspolaže. Moj Džangsu je mali klub za njihove prilike i nalazi se među tri ekipe sa najmanjim budžetom. Naš budžet iznosi oko deset miliona evra, a čak deset klubova ima budžet veći od 50 miliona, dok je ubedljivo najbogatiji Gvanžu na čijoj klupi sedi Lipi.Oni godišnje na raspolaganju imaju 100 miliona evra - kaže Okuka u intervjuu za Press RS.
Kako ste uspeli da iza sebe ostavite tolike bogataše sa zvučnim imenima?

- U klub sam došao prošle godine nakon šest odigranih kola, kada su oni jednom nogom već bili u nižem rangu, jer su imali jedan bod! Međutim, napravili smo neverovatan rezultat i na kraju zauzeli četvrto mesto. Samo nas je bod delio od nastupa u azijskoj Ligi šampiona!

Na kraju ovogodišnjeg prvenstva i to Vam je pošlo za rukom?

- Prošle godine Gvanžu je deset kola pre kraja obezbedio titulu, a ove je tri kola pre kraja sa nama igrao derbi za prvo mesto! Svi su očekivali da im glavni konkurenti budu Peking sa trenerom Pašekom i glavnom zvezdom Kanuteom ili Šangaj za koji igraju Drogba i Anelka. Ipak, sve njih smo ostavili iza sebe. Na našu žalost, derbi je završio bez pobednika (1:1), tako da smo mi na kraju bili drugi iza Gvanžua.

To vas nije sprečilo da ove godine oborite sedam kineskih rekorda! Kojih?

- Biće teško, ali ću pokušati! Derbi sa Gvanžuom posmatralo je 70.000 gledalaca, s tim što je pred stadionom ostalo više od 20.000 navijača. To je najveći broj navijača na jednoj fudbalskoj utakmici u Kini! Na tom meču postigli smo i najbrži pogodak u njihovom prvenstvu, jer smo mrežu rivala zatresli već u osmoj sekundi! Treći rekord postavio je golman Teng Sjao Fei. On na osam utakmica nije vadio loptu iz mreže. Četvrti smo ostvarili u drugom delu sezone kada smo napravili niz od 13 utakmica bez poraza u kojima smo zabeležili 12 pobeda i samo jedan remi. Takođe, nikada niko pre nas nije u toku jednog prvenstva ostvario četiri pobede od 5:0!
Ostala dva rekorda vezana su za izbor naboljih.
- Tačno, prvi sam trener kojem je uspelo da objedini titulu najboljeg u sva tri izbora. Na to sam posebno ponosan. I konačno, još se nije desilo da kineska federacija dodeli čak četiri priznanja jednom klubu. A pored mene, Teng Sjao Fei je najbolji golman šampionata, dok je Rumun Kristijan Danelače izabran za najboljeg igrača, a sa 23 gola je i prvi strelac lige!

Pratite li dešavanja u Srbiji? Šta mislite o klupskoj i reprezentativnoj sceni?

- Svakako, iako mi mali problem pravi vremenska razlika od sedam časova. Mislim da je nastup u Brazilu za nas sada daleko. Ali, ako je cilj podmlađivanje reprezentacije onda treba stati iza Mihajlovića, podržati ga i u sledećem ciklusu napraviti rezultat. Ima potencijala, ali treba mnogo napornog rada i strpljenja. Poraze ne treba shvatiti kao tragediju, ali treba proceniti da li je pravo vreme za promociju tolikog broja klinaca.
A da li selekcija BiH može do Brazila?
- Selektor Safet Sušuć je bio vanserijiski igrač, a sada je sjajan selektor. Mislim da je BiH već imala nekoliko šansi da ode na veliko takmičenje, a da su sada na najboljem putu da izbore put u Brazil. Sušić je sastavio sjajnu selekciju. Ima odličan napad i još bolju odbranu, fudbalere koji igraju u velikim evropskim klubovima. Naravno, ne smeju da se opuštaju, moraju da budu koncentrisani do samog kraja.

Da li dolazite u ove krajeve?

- Ne treba zaboraviti da sam ja dete Hercegovine i da uvek uhvatim malo vremena da obiđem svoj kraj. Naravno, svratim i do Mostara. U Veležu sam igrao deset godina.
Skoknem i do Trebinja, odakle mi je supruga. Svakako da me je oduševilo to što je Leotar bio šampion BiH iako je posle usledila mala stagnacija. Velež ima sjajnu publiku, ali klub sada, na žalost, plaća punu cenu podele Mostara.

Izvor: pressonline.rs