Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Održan poslovni forum Crne Gore i Kine: Pripreme za gradnju Bar-Boljara

Održan poslovni forum Crne Gore i Kine: Pripreme za gradnju Bar-Boljara


PODGORICA - Neizvjesno je da li će izgradnja auto-puta Bar-Boljare početi 25. februara, jer objema stranama u ovom projektu predstoji još mnogo posla. To je saopštio Song Debin, viši menadžer prodaje Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC), koja je prvorangirana na tenderu za gradnju aut

PODGORICA - Neizvjesno je da li će izgradnja auto-puta Bar-Boljare početi 25. februara, jer objema stranama u ovom projektu predstoji još mnogo posla. To je saopštio Song Debin, viši menadžer prodaje Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC), koja je prvorangirana na tenderu za gradnju auto-puta.

- Ne mogu sa sigurnošću da kažem da će se obistiniti najava da će početak izgradnje auto-puta početi 25. februara. Komercijalni ugovor nije potpisan, a da bi se potpisao neophodna su nastojanja sa svih strana. Vlada Crne Gore mora da izradi jednu popriličnu hrpu dokumenata za potrebe kineske banke koja je uključena u finansiranje, a sa druge strane Exim banka treba da prouči sva ta dokumenta i da vidi da li odgovaraju potrebama. Ostaje da se uradi i procjena uticaja na životnu sredinu. Tako da početak projekta zavisi od mnoštva faktora – rekao je Debin na poslovnom forumu Crne Gore i Kine.

Pregovori

Debin je podsjetio da je CCCC potpisala okvirni sporazum sa crnogorskim Ministarstvom saobraćaja i pomorstva za izgradnju auto-puta.

- Sljedeća faza je, zapravo, faza detaljnog pregovaranja između CCCC i Vlade Crne Gore u vezi sa ugovorom za izgradnju. Nadamo se da će ovaj ugovor uskoro potpisati obje strane, jer ulažemo velika nastojanja u to – kazao je Debin.
CCCC i njena kćerka kompanija – Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca, preko Uvača, do Mateševa ponudile su 809,58 miliona eura.

Podizvođači

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković rekao je da je zadovoljan što je dogovoreno učešće domaćih preduzeća kroz kooperantske odnose do 30 odsto u izgradnji auto-puta.

- Od velike je važnosti da crnogorski privrednici prepoznaju šanse koje se tom investicijom otvaraju i na vrijeme formiraju proizvodni lanac u kojem će, u prvom redu, proizvođači građevinskih materijala i operativa biti direktno uključeni -ocijenio je Mijušković.

On tvrdi da crnogorske kompanije iz građevinarstva, metalske i drvne industrije imaju kapaciteta i spremne su da učestvuju u izgradnji auto-puta.

A Kinezi su već imali priliku da kontaktiraju crnogorske firme, jer im je, po riječima Debina, Ministarstvo saobraćaja dostavilo spisak potrencijalnih podizvođača.
- Tih 30 odsto lokalnih podizvođača biće detaljno navedeno u ugovoru, jer će se to detaljno dogovoriti tokom pregovora – rekao je Debin.

Bujković: Hoćemo da radimo, ali i da zaradimo

Jedan od osnivača građevinske firme Ju Briv, koja se bavi niskogradnjom, visokogradnjom i hidrogradnjom, Vojislav Bujković kaže da su zanteresovani za učestvovanje u izgradnji auto-puta. On vjeruje da čitava crnogorska operativa može da ima i preko 30 odsto učešća u cijelom poslu.

- Mislimo da crnogorska privreda i velike firme kao Bemax i Tehnoput treba da se udruže, da ne budemo razjedinjeni kao što smo do sada djelovali na ovim balkanskim područjima jer samo tako možemo da ostavimo novac u Crnoj Gori. S tim da se ne napravi klasifikacija da se nama da da radimo gdje ne možemo da zaradimo – poručio je Bujković.

Formiraće se radni tim za realizaciju projekata

Predstavnici Vlade CG i privredne delegacije Kine dogovorili su u utorak da formiraju radno tijelo, kao centralni tim za usaglašavanje i koordiniranje realizacije infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

U tom tijelu će, kako je saopštio Biro za odnose sa javnošću Vlade CG, biti više predstavnika crnogorskih institucija.

Inicijator te ideje, bio je, kako se navodi u saopštenju, čelnik kineske delegacije, Diao Čunhe koji je istakao potrebu koordinirane komunikacije zvaničnika kineske i crnogorske strane, kako na državnom, tako i na nivou zainteresovanih kompanija.

Diao Čunhe je istakao da su kineski privrednici svjesni značaja realizacije projekta autoputa Bar – Boljare za crnogorsku ekonomiju.

Pored ovog projekta izrazio je, kako se navodi, zainteresovanost kineskih kompanija za više projekta u oblasti drumske i željezničke infrastrukture, kao i energetike.

Vicepremijer Vujica Lazović naveo je da će u radnom tijelu biti zastupljeni predstavnici više crnogorskih institucija.

Ministri finansija i saobraćaja i pomorstva, Radoje Žugić i Ivan Brajović, upoznali su kinesku delegaciju sa procedurom odobravanja i ugovoranja kredita Exim banke i dodali da je cilj što skoriji početak gradnje prioritetne dionice Smokovac–Uvač–Mateševo.

Brajović je naveo i da je Vlada spremna da do 31. januara zaključi komercijalni ugovor.

On je za naredne dane najavio izmjene i dopune Sporazuma između vlada Crne Gore i Kine o unapređenju saradnje u izgradnji infrastrukture.

Predstavnica Exim banke Liu Ja saopštila je da je ta kineska banka potpuno spremna da podrži projekat gradnje auto-puta Bar–Boljare i informisala članove crnogorske delegacije o procedurama u vezi sa odobravanjem kredita.

Žugić je kazao da su ministarstva finansija i saobraćaja i pomorstva Exim banci već proslijedili pismo o namjerama, kako bi se uštedom vremena paralelno radilo na ugovaranju komercijalnog i ugovora o kreditiranju za projekak auto-puta.

Izvor: pobjeda.me