Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Održan Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju sa NR Kinom

Održan Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju sa NR Kinom


U Pekingu je 9. i 10.07.2015. održan Peti sastanak nacionalnih koordinatora u okviru regionalne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Sastanku, kojim je predsjedavao zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao prisustvovala je i delegacija Crne Gore, koju je predvodio savjetnik potpredsjednika Vlade za

U Pekingu je 9. i 10.07.2015. održan Peti sastanak nacionalnih koordinatora u okviru regionalne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Sastanku, kojim je predsjedavao zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao prisustvovala je i delegacija Crne Gore, koju je predvodio savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom Goran Jovetić.

Peti sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju sa NR Kinom

Sastanak je organizovan u cilju unapređenja saradnje u okviru mehanizma „16+1“, na kojem je po prvi put definisan Prijedlog srednjoročnog plana kojim će se uspostaviti novi mehanizam za učvršćivanje odnosa među zemaljama članicama te inicijative. Predloženi plan bi trebalo da bude usvojen na predstojećem samitu premijera zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, koji će se ove godine održati u Pekingu.

U plenarnom dijelu sastanka, koordinator Jovetić je istakao značaj učešća Crne Gore u ovoj regionalnoj inicijativi i ukazao na konkretne rezultate koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, sa akcentom na početak realizacije projekta »Autoput Bar-Boljare« i rast broja turista iz NR Kine u 2015.godini za više od 60% u odnosu na isti period prošle godine.

Jovetić se osvrnuo i na izazove u okviru saradnje, sa naglaskom na potrebu većeg korišćenja Luke Bar od strane kineskih partnera i njeno pozicioniranje kao jedne od ulaznih tačaka u Evropu za kineske proizvode. Takođe se osvrnuo i na rekonstrukciju željezničke pruge od Bara do Beograda i dalje do Budimpešte kao konretan projekat buduće saradnje i ukazao na mogućnost otvaranja čarter linije od NR Kine do Crne Gore.

Na sastanku je održano i više panel diskusija, posvećenih jačanju ekonomske saradnje kroz postojeći mehanizam saradnje, ali i novi tzv.« Jedan pojas, jedan put«.

 

Sastanku su, pored stalnih članica »16+1« prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i Austrije, koji su podržali model saradnje i naglasili njegovu usaglašenost sa politikom Evropske komisije.

 

Tokom boravka u NR Kini, crnogorska delegacija se susrela sa Juanom Baoijem, potpredsjednikom kineske kompanije China Gezhouba Group Corporation (CGGC), koja je jedna od vodećih kineskih kompanija u oblasti izgradnje rekonstrukcije i korišćenja energetskih i infrastrukturnih objekata. Predstavnici kompanije izrazili su zainteresovanost za više razvojnih projekata u Crnoj Gori, naročito u oblasti energetike i putne infrastrukture.

Izvor: gov.me