Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Odnosi Kine i Crne Gore-dobar primjer odnosa evropskog i azijskog kontinenta

Odnosi Kine i Crne Gore-dobar primjer odnosa evropskog i azijskog kontinenta


Odnosi između Kine i Crne Gore su danas dobar primjer odnosa evropskog i azijskog kontinenta, velike i male zemlje u odnosu na površinu, broj stanovnika, istaknuto je na sastanku delegacije Društva prijatelja Narodne republike Kine i Ministarstva inostranih poslova te zemlje.

Odnosi između Kine i Crne Gore su danas dobar primjer odnosa evropskog i azijskog kontinenta, velike i male zemlje u odnosu na površinu, broj stanovnika, istaknuto je na sastanku delegacije Društva prijatelja Narodne republike Kine i Ministarstva inostranih poslova te zemlje.

Tokom prvog dana radne posjete NR Kini delegacija Društva imala je prijem u Ministarstvu inostranih poslova NR Kine i razgovarala za zamjenikom Generalnog direktora direktorata za evropske poslove. Obije delegacije izrazle su veliko zadovoljstvo odnosima između dvije zemlje koji su izuzetno sadržajni i imaju trend napredovanja u svim oblastima.

"Politički dijalozi između državnika se održavaju redovno, institucije dvije zemlje sarađuju i imaju potpisane međudržavne ugovore koji stvaraju pravni okvir za projektnu saradnju. Složili smo se da je ovo tek dobar početak i da postoji još prostora za produbljivanje, ekonomske i privredne razmjene, investicija, turizma, proizvodnje organske hrane i enrgije iz alternativnih izvora kao i izvoza određenih proizvoda iz Crne Gore posebno prehrambenih", saopšteno je iz Društva.

 

Dobar primjer odnosa evropskog i azijskog kontinenta

Dodaju da je cilj posjete bio definisanje dalje uloge i prezentacija do sada postignutih rezultata Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore koje je od svog osnivanja 2007. do danas dalo izuzetan doprinos u promovisanju, pokretanju i relaizaciji sadržajne bilaterlane saradnje izneđu dvije zemlje.

"Ugovorni odnosi Društva i Kineske Asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama, koja je sastavni dio MIP-a Kine, dali su izvanredne rezultate. U čast i prizanju tih rezultata danas je i organizovan prijem na visokom političkom nivou", naglasio je zamjenik generalnog direktora Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova NR Kine Chen Gouyou.

On se zahvalio i odao priznanje Društvu na vizionarskoj i pokretačkoj ulozi koju ima u odnosima između dvije zemlje, na promociji i povezivanju naroda dvije zemlje, na pomoći koju je Društvo pružilo u kvalitetnijem razumijevanju NR Kine, njene međunardone uloge i ekonomskog razvoja.

"Odnosi između Kine i Crne Gore su danas dobar primjer odnosa evropskog i azijskog kontinenta, velike i male zemlje u odnosu na površinu, broj stanovnika i DBP. Pored današnijh razloga posteje i tradicionalno prijateljski, istorijski i odabir borbe protiv fašizma u kojem je Crna Gora zvanično i istorijskm činjenicma prva započela tu borbu", kazali su u Društvu.

Predsjednik Društa Samir Hadžić se zahvalio na priznanju Društvu kao značajnog faktora koje se bavi civilno-diplomatskim odnosima između dvije zemlje.

“Važno je što ste nas prepoznali i stali uz nas, pružili nam ruku i šansu. Početak našeg osnivanja i prezentacija zacrtanih ciljeva, bili su teški i bez značajne podrške od crnogorske strane. Država se dugo premišljala i bila uzdržana od odnosa sa Kinom, jer je Kina za nju bila nepoznanica. Upravo je društvo izvršilo „meki pritisak“ i od samog početka promovisalo značaj Kine kao jedne od tri spoljno-politička prioriteta. Danas smo postali partneri institucijama, lokalnim samoupravama, univerzitetima, državnim preduzećima, privatnim kompanijama i drugima, a kao dokaz tome govori sastav delegacije Društva koja će posjetiti Ningbo EXPO 2015 godine", kazao je Hadžić.

On je predstavio projekte: Crnogorski put svile Sjever Jug 6 plus 6, Kineska Kultruna Palata i uspostavljanje Centra za Azijske studije.

Chen Gouyou je izrazio spremnost da pomogne u realizaciji ovih projekata i obećao da će nadležnim ministarstvima preporučiti posebnu pažnju u cilju njihove realizacije.

On je pozvao Društvo da nastavi sa svojim aktivnostima kao do sada i izrazio očekivanje da će se još aktivnije uključiti u produbljivanje odnosa između dvije zemlje.

Hadžić je istakao da je Crna Gora na Evropskom kontinentu, a NR Kina na Azijskom.

"Most saradnje koji gradi Društvo od 2007. je pravi primjer prijateljskih odnosa velikih udaljenih zemalja i Crne Gore. Na ovaj način Društvo takođe promoviše značaj evroazijskih integracija za koje se zalaže kao novi model razvijanja i jačanja sopstvene ekonomije i uspostavljanja kvalitetnih bilaterlanih odnosa sa zemljama okupljenih u BRICS-u i Šangajskoj Grupi", kazao je Hadžić.

Izvor:cdm.me