Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Odnos Srbije i Kine karakteriše uzajamno poverenje


BEOGRAD - Srbija je izuzetno zainteresovana za dalje svestrano produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva sa Kinom, uspostavljanje mehanizma strateškog dijaloga i zajednički angažman po pitanjima na političkom, ekonomskom, kulturno-prosvetnom, naučno tehničkom i sportskom planu, izjavila je Tanjugu

BEOGRAD - Srbija je izuzetno zainteresovana za dalje svestrano produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva sa Kinom, uspostavljanje mehanizma strateškog dijaloga i zajednički angažman po pitanjima na političkom, ekonomskom, kulturno-prosvetnom, naučno tehničkom i sportskom planu, izjavila je Tanjugu savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak, uoči zvanične posete Tomislava Nikolića toj zemlji.

Odnose Srbije i Kine karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i razumevanja u najvažnijim pitanjima, istakla je ona.

"Kina predstavlja zaštitnika Srbije u Savetu bezbednosti, naročito po pitanju očuvanja teritorijalnog suvereniteta i principijelnog nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekla je Pak.

Savetnica predsednika Nikolića je rekla i da je Srbija od svih 15 zemalja iz mehanizma "Kina-zemlje centralne i istočne Evrope" kandidovala najviše projekata za finansiranje, od kojih su prioritetni druga faza paket projekta TE Kostolac, projekat izgradnje deonice puta Pojate- Preljine i dve deonice autoputa Obrenovac-Ljig.

Nikolić će se tokom zvanične posete Kini od 26. do 29. avgusta susresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijanogom i predsednikom Stalnog Saveta Svekineskog narodnog Kongresa Džang Deđingom.

Delegacija će boraviti u tri grada - Pekingu, Šangaju i Hangdžou, a biće potpisan i niz bilateralnih dokumenata iz oblasti infrastrukture, telekomunikacija, poljoprivrede, geologije i rudarstva i kulture.

Pak je istakla da će, pored omogućavanja kineskim kompanijama da budu izvođači radova, isporučioci opreme i materijala, na forumu investitora u Hangdžou biti predstavljena mogućnost za direktno investiranje u postojeće ili nove proizvodne kapacitete u Srbiji. Prema njenim rečima, kineskim investitorima biće predstavljeno preko 30 projekata u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, rudarstva i geologije, tekstilne i metalurške industrije, turizma i kulture.

Delagacija predvođena predsednikom Nikolićem će se susresti i sa najistakunutijim kineskim privrednicima koji posluju u Srbiji i obići industrijsku zonu visoke tehnologije i fabriku automobila Džili.

Izvor: serbian.cri.cn