Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Od Kine do 10 mlrd. $ za region

Od Kine do 10 mlrd. $ za region


Bukurešt -- Kina je spremna u periodu od pet godina otvori kreditne linije za zemlje Centralne i Istočne Evrope u iznosu od 10 milijardi dolara, kaže ministar Antić. Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić je u Bukureštu prisustvovao sastanku predstavnika Narodne Republike Kine i Nacionalnih koordinato

Bukurešt -- Kina je spremna u periodu od pet godina otvori kreditne linije za zemlje Centralne i Istočne Evrope u iznosu od 10 milijardi dolara, kaže ministar Antić.

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić je u Bukureštu prisustvovao sastanku predstavnika Narodne Republike Kine i Nacionalnih koordinatora 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ).

Mehanizam saradnje NR Kine i CIEZ ustanovljen je s ciljem da se podstakne neposrednija ekonomska saradnja ovih zemalja, posebno kroz vidove zajedničkog finansiranja velikih projekata.

"Format saradnje Kine sa 16 zemalja CIEZ ne podrazumeva isključivo njihovu podršku našim infrastrukturnim projektima, već se zasniva na jednom širem sklopu mogućeg polja saradnje, počev od turizma, poljoprivrede, obrazovanja, nauke, kulture", rekao je Antić, koji sa saradnicima učestvuje na skupu u glavnom gradu Rumunije.

Ministar je, u izjavi za Tanjug, istakao da je srpska strana na sastanku potvrdila spremnost da nastavi sa aktivnim učešćem u radu ovog formata saradnje sa Kinom i ostalim zemljama u okruženju.

Srbija je spremna da nastavi sa kineskim projektima koji su u toku, rekao je on i podsetio da su najveći među njima most Borča - Zemun, koji nije deo sistema finansiranja iz ovog konkretnog projekta, ali je važan projekat koji je odskočna daska kineske strane u ovom delu Evrope.

Među tim projektima su i deo auto-puta od Beograda prema Čačku, odnosno relacija Obrenovac-Ljig, kao i investicija kineske strane na izgradnji novih blokova, odnosno modernizaciji TE Kostolac.

Antić je kazao da je danas u razgovorima sa kineskom stranom, ali i na plenarnom delu sednice, otvorio pitanje korišćenja kineskih sredstava i za realizaciju projekata koji bi se mogli odvijati na bazi koncesije.

"Tu mislim na projekte koji su u našoj javnosti već poznati, pre svega deonice puta Pojate-Preljina, zatim na deonicu puta Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru, kao i na moguću realizaciju projekta od Rume do Šapca, a kasnije i do Loznice", naveo je ministar.
Antić je dodao da je "prostor za saradnju i za benefite koje bi Srbija mogla da ostvari iz ovog oblika saradnje sa Kinom, daleko veći od onoga što je prikazano kao isključiva mogućnost određenog kreditiranja projekata od strane kineske strane".

On je potvrdio da će 25. i 26. novembra u Bukureštu biti održan Samit premijera NR Kine i predsednika vlada 16 zemalja CIEZ, precizirajući da će na tom skupu biti usaglašavani neki zajednički dokumenti i zajednički plan aktivnosti u trogodišnjem periodu.
Tokom današnjeg sastanka, srpska delegacija je predložila da sedište radnog tela koje koordinira saradnju u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike bude u Beogradu, kao i da sledeći sastanak Samita predsednika vlada NR Kine i CIEZ održi u srpskoj prestonici.

Izvor: b92.net