Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Obrenovčani igrom predstavili Srbiju u Kini


Članovi Centra za očuvanje tradicije i kulture "Termoelektrane Nikola Tesla" (COTK TENT) iz Obrenovca su u periodu od 7. do 19. septembra boravili u Narodnoj Republici Kini. To je 25. turneja COTK TENT, od njegovog osnivanja 1979. godine.

Članovi Centra za očuvanje tradicije i kulture "Termoelektrane Nikola Tesla" (COTK TENT) iz Obrenovca su u periodu od 7. do 19. septembra boravili u Narodnoj Republici Kini. To je 25. turneja COTK TENT, od njegovog osnivanja 1979. godine.

Članovi Centra za očuvanje tradicije i kulture Termoelektrane Nikola Tesla iz Obrenovca gostovali su u NR Kini, učestvujući na najvećim kineskim festivalima turizma, saznajemo iz Centra. Na otvaranju šangajskog Sajma turizma, članovi Centra su se predstavili igrama iz Istočne Srbije, koje su se domaćinima izuzetno dopale, te su nagrađeni ovacijama publike.

Članovi Centra za očuvanje tradicije i kulture Termoelektrane Nikola Tesla iz Obrenovca u KiniOtvaranje festivala je organizovano u samom srcu Šangaja, u najprometnijem bulevaru - Huaihaizhong. Te večeri se na ulicama Šangaja nalazilo više od 400.000 ljudi, a kineska nacionalna televizija je uživo emitovala prenos koji je pratilo više desetina miliona ljudi.

Na otvaranju 26. po redu šangajskog Festivala turizma, pored naše zemlje, učestvovalo je više od 30 zemalja iz svih krajeva sveta (Meksiko, Kolumbija, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Španija, Švajcarska, Novi Zeland, Estonija...), kao i 30 kineskih ansambala.

"Iz dana u dan smo se trudili da prikažemo širokoj javnosti Kine da su Srbi narod sa bogatom kulturom i tradicijom, a najbolji način za to je upravo folklor. Utisci i impresije koje nosimo sa otvaranja ovog festivala će biti još dugo urezani u našim sećanjima. Rado ćemo se prisećati svega što smo u toj, po mnogo čemu, jedinstvenoj zemlji videli i doživeli. Turneja je pravi poduhvat koji se uspešno završio. Na samom kraju bismo se, u ime svih članova Centra za očuvanje tradicije i kulture Termoelektrane Nikola Tesla, zahvalili mnogobrojnim prijateljima Centra koju su omogućili da se ova velika turneja realizuje", kaže Uroš Vitić, sekretar Centra za Program za dijasporu RTS-a.

Članovi Centra su potom učestvovali na otvaranju još jednog prestižnog kineskog festivala turizma - Nantong Tourism Festival, na kojem su pored naše zemlje učestvovali i predstavnici Sjedinjenih Američkih država, Rusije, Kine, Švajcarske i Novog Zelanda. Članovi su se predstavili igrama iz Vranja, a zvuk daira uz brze pokrete igrača, izazvalo je veliko oduševljenje kod publike.

Narodni orkestar i izvođački ansambl Centra izveli su polučasovni program u srcu Finansijskog centra Šangaja, nedaleko od mesta gde se pre nekoliko dana održao samit G20, najmoćnijih zemalja sveta. Srbija je te večeri, pored još 5 zemalja, bila počastvovana da dodatnim koncertom prikaže raznovrsnost i bogatstvo svoje tradicije i kulture. Koncert su otvorili igrama iz Obrenovca, nakon kojih su se nizale koreografije iz svih krajeva Srbije.

Uporedo sa boravkom Centra u Kini, delegacija Gradske opštine Obrenovac bila je u radnoj poseti predstavnicima kompanije Mei Ta, u blizini Pekinga, sa kojima je dogovorena izgradnja još jedne fabrike u obrenovačkoj opštini.

Izvor: rts.rs