Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Obrazovna delegacija iz Zagreba posjetila Kinu

Obrazovna delegacija iz Zagreba posjetila Kinu


Prije nekoliko dana u Kinu je doputovala hrvatska obrazovna delegacija koja je svoju turneju po najmnogoljudnijoj zemlji svijeta započela proteklog vikenda u Chengduu, glavnom gradu pokrajine Sichuan. Početkom ovoga tjedna visoko predstavništvo Grada Zagreba, dviju osnovnih škola iz glavnog grada Hrvatske te preds

Prije nekoliko dana u Kinu je doputovala hrvatska obrazovna delegacija koja je svoju turneju po najmnogoljudnijoj zemlji svijeta započela proteklog vikenda u Chengduu, glavnom gradu pokrajine Sichuan.

Početkom ovoga tjedna visoko predstavništvo Grada Zagreba, dviju osnovnih škola iz glavnog grada Hrvatske te predstavnici Sveučilišta u Zagrebu doputovali su i u Peking. Naravno da nismo propustili priliku doznati tko je sve došao braniti boje naše zemlje u Kini i koja je zapravo svrha njihova posjeta.

To su nam otkrili viša savjetnica Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Katarina Milković te prodekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jurica Pavičić koji su i posjetili China Radio International.

- ''Delegacija Grada Zagreba u Kini boravi na poziv Hanbana, vladinog ureda za promicanje kineskog jezika i kulture, a na inicijativu Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu s kojim Grad Zagreb, na temelju potpisanog sporazuma, surađuje posljednje dvije godine.'' – istaknula je Katarina Milković, koja obrazovnu delegaciju iz Zagreba predvodi zajedno s Bojanom Baletićem, prorektorom za prostorno uređenje i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Milković je istaknula kako suradnja u području obrazovanja traje posljednje dvije godine u smislu da Grad Zagreb financijski podupire provedbu nastave kineskog jezika u dvije zagrebačke osnovne škole, OŠ Matija Gubec i OŠ Izidor Kršnjavi.

- ''Radi se o izbornom predmetu u sklopu međunarodnog programa IB te izvanaastavnih aktivnosti za polaznike redovnog programa u OŠ Matija Gubec na zagrebačkoj Knežiji. Od ove školske godine, kao izvanastavnu aktivnost, kineski jezik mogu učiti i polaznici OŠ Izidor Kršnjavi. U suradnji s Konfucijevim institutom kineski se uči i u Gradskoj knjižnici Tina Ujevića. I dalje promišljamo na koji način organizirati nastavu za učenike gimnazija i srednjih strukovnih škola.'' – nastavlja Milković.

Prijateljstvo Zagreba i Šangaja

Boravak u kineskoj prijestolnici uključivao je posjete pekinškom Hanbanu, sveučilištima, osnovnim školama te CRI-ju. Predstavnici hrvatske delegacije susreli su se Yinom Xiangfengom, zamjenikom ravnateljice CRI-jevog Centra za Rusiju i Istočnu Europu koji im je zajedno s Yu Xi, glavnom urednicom Hrvatske redakcije, predstavio povijest kineskog međunarodnog radija uz prigodnu izložbu.

Yin je istaknuo kako je Zagreb odigrao važnu ulogu u suradnji dviju zemalja te otkrio kako u budućnosti postoji velika mogućnost da se izravno surađuje sa zagrebačkom upravom. Zagreb je zaista bio čvrsta spona prilikom uspostavljanju veza s Kinom, a tome je definitivno pomoglo i potpisivanje povelje prijateljstva sa Šangajem.

- ''Zagreb i Šangaj su gradovi prijatelji, određenu ulogu tu, otkako postoji, igra i Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu. Ima još tu projekata u planu o kojima zasad ne mogu govoriti. Grad Šangaj je preko kineskog veleposlanstva u Zagrebu dostavio poziv srednjoškolcima iz Zagreba za boravak u Šangaju u srpnju. Oni šalju poziv svoj djeci iz gradova prijatelja, a naš ured za obrazovanje, kulturu i sport priprema učenike koji će ovo ljeto boraviti u Kini. Ići će njih deset u pratnji jedne profesorice.'' – najavila je Katarina Milković.

Kako Kina dugi niz godina nije samo geografski bila miljama daleko od Hrvatske, učenje kineskog jezika te proučavanje kineske kulture nije bilo masovno popularno. Programi koji se provode u posljednje dvije godine sve intenzivnije, otkako se otvorio Konfucijev institut, upućuju na posve novi trend.

- ''Mogu reći da je nas zapravo iznenadio veliki interes djece, ali i njihovih roditelja. Mislim da to nije slučajno. Svi ovi globalizacijski procesi i mediji koji nas okružuju čine nam informacije dostupnima, zbližavaju ljude i mislim da Kina u očima hrvatske javnosti nije više samo kineska kuhinja već su ljudi zainteresirani za kulturu, znanost, gospodarstvo i tome slično.'' – ističe viša savjetnica Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Sve izglednija suradnja s China Radio Internationalom

S obzirom da je ona i sama zadužena za međunarodnu suradnju ureda u kojem je zaposlena izrazila je želju da se u budućnosti ostvari suradnja sa China Radio Internationalom. Prema njezinu mišljenju područje moguće suradnje sve se više širi, od dijeljenja časopisa Hrvatske redakcije CRI-ja do održavanja natjecanja u poznavanju kineskog jezika i kulture, razmjene učenika dviju zemalja i tome slično.

Slični planovi dolaze i sa razine Sveučilišta u Zagrebu. Dosad smo navikli da su na studijski boravak i stipendije u Kinu odlazili prvenstveno studenti sinologije sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su dobivali tzv. ''jezične stipendije'' kineske vlade, no hoće li se i to početi mijenjati u budućnosti?

- ''Naravno!'' – ističe prodekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. ''To se planira pormijeniti jer se i kinesko gospodarstvo promijenilo zadnjih nekoliko desetljeća. Sam kineski jezik i poslovanje s Kinom postalo je nešto što je in. Upravo je zato najstarije i najveće sveučilište, Sveučilište u Zagrebu, prepoznalo tu priliku da se uključi i ne bude po strani oko ovoga svega što se u svijetu događa.''

Pavičić je istaknuo kako je Sveučilište upravo iz tog razloga i uključilo u ovo putovanje u Kinu sve svoje sastavnice zainteresirena za suradnju s njom te da se nove suradnje i stipendije neće ticati više isključivo učenja jezika i kulture, koji su i dalje, naravno, od velike važnosti. Suradnja će se krenuti ka zajedničkim istraživanjima, objavljivanjima radova, razmjeni nastavnika i studenata od čega će, uvjeren je Pavičić, itekakve koristi imati obje strane.

Kada je u prosincu prošle godine prorektor Sveučilišta u Zagrebu Bojan Baletić sudjelovao na godišnjem kongresu Konfucijevih instituta razgovarali smo dosta o arhitekturi i urbanizaciji, razlikama između Kine i Europe po tom pitanju. Bilo je riječ i o tome koliko se zapravo tom fenomenu kineske urbanizacije pridaje pozornosti na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, na kojem je prorektor Baletić redoviti profesor. S obzirom da je Kina svjetski gospodarski div, upitali smo Juricu Pavičića koliko se u određenim kolegijima na zagrebačkoj Ekonomiji pridaje važnosti gospodarskim procesima u Kini i Aziji.

- ''Pridaje se sve više. U sklopu predmeta koji su vezani uz međunarodnu razmjenu, a to su onda teme iz područja makroekonomije, marketinga, menadžmenta i tome slično. Kina je tu neizostavna iako su većina udžbenika američki ili su prevedeni na hrvatski bez neke naše, lokalne analize.'' – istaknuo je Pavičić dodavši kako je uvjeren da će kineski uskoro stati uz bok engleskom kao novi svjetski jezik.

''S Kinom moramo probiti led!''

Stipendiranja studenata ekonomije i razmjena s Kinom dosad je bila, doduše za mali broj studenata, rezervirana ze neke privatne fakultete iz Hrvatske. Zagrebački Ekonomski fakultet u Kini vidio novu priliku, znači li to pomak u ostvarivanju planova vezanih uz međunarodnu suradnju?

- ''Sama činjenica da je delegacija došla ovdje znači da se stvari pomiču. I to probijanje leda, kao što je svojedobno i s SAD-om i drugim anglosaksonskim sveučilištima dok primjerice nije došla Fulbrightova stipendija. Onda su se stvari uhodale, a to će se dogoditi i ovdje. Kada se prvi studenti vrate iz Kine puni dobrih iskustava i dojmova, odnosno kada Kineze primimo u Hrvatskoj s dobrom organizacijom. Mislim da će tada i oni koji ne vjeruju u sve ovo promijeniti mišljenje.'' – navodi prodekan zagrebačke Ekonomije ističući kako postoji veliki broj studenata koji ne kriju interes za studiranje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Zajedno s našim današnjim gostima u Kinu su doputovali i Bojan Baletić, prorektor za prostorno planiranje i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Amir Hamzić, dekan zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Davor Petrinović, prodekan zagrebačkog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo, Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matija Gubec Zagreb, Lidija Sosa Šimenc, ravnateljica OŠ Izidor Kršnjavi Zagreb te Krešimir Jurak, ravnatelj Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebačka delegacija danas je na putu prema Šangaju gdje će nastaviti s održavanjem raznih sastanaka i susreta sve do nedjelje, u cilju jačanja suradnje naših dviju zemalja te provedbe novih projekata na polju znanosti i obrazovanja.

Izvor: croatian.cri.cn