Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

NR Kina će postati „druga po bogatstvu na svetu"

NR Kina će postati „druga po bogatstvu na svetu"


HONGKONG – Broj milionera u Narodnoj Republici Kini će u sledećih pet godina biti udvostručen i ta zemlja će preteći Japan i postati druga nacija po bogatstvu na svetu, pokazao je novi globalni izveštaj o visini ličnog bogatstva. Prema „Izveštaju o svetskom bogatstvu 2012.”, koji je sačinio Istraživa

HONGKONG – Broj milionera u Narodnoj Republici Kini će u sledećih pet godina biti udvostručen i ta zemlja će preteći Japan i postati druga nacija po bogatstvu na svetu, pokazao je novi globalni izveštaj o visini ličnog bogatstva.

Prema „Izveštaju o svetskom bogatstvu 2012.”, koji je sačinio Istraživački institut švajcarske banke „Kredi Suis”, u NR Kini je sredinom 2012. bilo 964.000 milionera, a očekuje se da taj broj biti gotovo udvostručen do 2017, na 1,9 miliona, kao rezultat ubrzanog razvoja privatnog sektora u najmnogoljudijoj zemlji na svetu, navedeno je u izveštaju.

U toj studiji je bogatstvo jednog domaćinstva definisano kao vrednost finansijske i nefinansijske imovine minus ukupan dug i izraženo je u američkim dolarima, objavio je kineski list na engleskom jeziku „Čajna dejli”.

U trećem po redu izveštaju o bogatstvu ukazano je da je ukupno bogatstvo domaćinstava u NR Kini do sredine 2012. skočilo za 562 milijarde dolara, ili 2,9 odsto, na 20 biliona dolara.

Kredi Suis” očekuje da u sledećih pet godina porodice u NR Kini povećaju bogatstvo za daljih 18 biliona dolara, čime će ukupno bogatstvo od projektovanih 38 biliona dolara nadmašiti japanskih 35 biliona dolara i , do 2017. učiniti tu zemlju drugom najbogatijom zemljom na svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država.

Do tada će SAD ostati najbogatija zemlja, s neto bogatstvom domaćinstava od prognoziranih 89 biliona dolara.

NR Kina je svojim nominalnim ukupnim domaćim proizvodom (BDP) od 7,3 builiona dolara i BDP prema paritetu kupovne moći (PPP, po tržišnim cenama) od 11, 3 biliona nadmašila Japan na kraju 2011. kao druga najveća nacionalna privreda u svetu, odmah iza SAD.

U izveštaju je ukazano da je NR Kina tokom poslednje decenije bila najveći izvor novog bogatstva u Azijsko-pacifičkom regionu, pri čemu je bogatstvo domaćinstava u yemlji sa 1,375 milijardi stanovnika raslo od 2000. prosečno 13 odsto godišnje, više nego dvostruko brže od prosečne stope rasta globalnog bogatstva koja je iznosila 5,8 odsto godišnje.

Zahvaljujući velikom nivou štednje i relativno dobro razvijenim finansijskim institucijama, veliki deo bogatstva kineskih domaćinstava je u finansijskom obliku, u naglom usponu u poređenju sa ostalim velikim zemljama”, navedeno je u izveštaju

Banka je dodala da su, istovremeno, privatne nekretnine i seosko zemljište veoma značajni oblici bogatstva u NR Kini.

Imovinska nejednakost je u Kini, međutim, u velikom porastu, pri čemu se povećava bogatstvo uspešnih preduzetnika, stručnjaka i investitora”, navedeno je u izveštaju.

Direktor „Kredi Suisa” za istraživanja u Azijsko-pacifičkom regionu Fan Čeuk-Van je, predstavljajući rezultate, rekao da je „bogatstvo kineskih domaćinstava u porastu zahvaljujući procesu urbanizacije i ekspanziji privatnog sektora"

Fan očekuje da će 18. Nacionaloni kongres kineske Komunističke partije, koji će početi 8. novembra, pružiti platformu za ulazak Kine u sledeću fazu ekonomskog restrukturisanja koja bi mogla da doprinese stvaranju novog bogatstva u budućnosti.

Izveštaj otkriva da je ukupno bogatstvo svih porodica u svetu u 2012. opalo za 12,3 biliona dolara, ili za 5,2 odsto, na 223 biliona dolara, prvo godišnje smanjenje od svetske finansijske krize 2008-09.

Privredna recesija u mnogim zemljama u kombinaciji sa sveopštim padom cena hartija od vrednosti i oslabljenim tržištem nekretnina, stvorili su najnepovoljniju klimu za sticanje bogatstva od svetske finansijske krize”, ukazao je Fan

Direktor u „Kredi Suisu” je zaključio da, ipak, s nastavljanjem globalnog ekonomskog oporavka, „ne očekujemo da ponovo dođe do procesa propadanja svetskog bogatstva kao što se desilo tokom finansijske krize iz 2008-2009”.

Izvor: Tanjug