Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Novi sastanak s Kinezima 30. ožujka

Novi sastanak s Kinezima 30. ožujka


Unatoč dogovoru o sastanku u Kini 26. ovog mjeseca, delegacija Zračne luke u Peking putuje tek u nedjelju. Prema prvom planu, kaže direktorica Luke, Irena Ćosić, dobili bi neiskorišten vikend, a cilj im je odraditi što više posla na ovom drugom sastanku s Kinezima. S njom na put odlazi i voditelj Sektora komer

Unatoč dogovoru o sastanku u Kini 26. ovog mjeseca, delegacija Zračne luke u Peking putuje tek u nedjelju. Prema prvom planu, kaže direktorica Luke, Irena Ćosić, dobili bi neiskorišten vikend, a cilj im je odraditi što više posla na ovom drugom sastanku s Kinezima. S njom na put odlazi i voditelj Sektora komercijale Zračne luke Zadar, Tomislav Žepina.

Prvi je sastanak planiran za idući ponedjeljak kada bi se hrvatska delegacija trebala naći s predstavnicima kineske zrakoplovne kompanije s kojima je potpisan ugovor, Hainnan Airlinesom. To je ujedno najvažniji sastanak ovog drugog susreta hrvatske i kineske delegacije, nakon kojega će biti održano još nekoliko susreta s tamošnjim turoperatorima.

O novom planu puta s direktoricom Ćosić razgovarali smo jučer ujutro, upravo dok je u Zagrebu čekala vizu za Kinu.

- U Pekingu ćemo održati više sastanaka, prije svega onaj sa Hainnanom, potom sa tvrtkom Polly Group vezano za cargo promet. Taj nam je sastanak izuzetno važan jer bismo razmotrili mogućnosti teretnog prometa s Kinom, obzirom da je ovo prvi zračni most Hrvatska - Kina. Sa Hainnanom također imamo važan sastanak oko još jednog vida suradnje, a taj je da se ubacimo preko njihove postojeće linije za Rim - kaže Ćosić.

Na taj bi način protočnost turista iz Kine bila mnogo veća, posebice za turiste koji su Zadar odabrali zbog blizine Italije. Istraživanje kineskog tržišta pokazalo je da znatan dio njih u Hrvatsku želi doći kako bi mogli "šopingirati" po Italiji. Zadar im je u tom smislu idealan zbog centralnog položaja na Jadranu i dobre prometne infrastrukture, posebno povezanosti sa susjednom zemljom.

- Bio bi nam stoga veliki plus kada bi se naša Zračna luka uspjela ubaciti na njihovu liniju Chongqing - Rim, jer bi na taj način njihovi turisti uživali u ljepotama Zadra, ali i kupovini u susjednoj Italiji. Riječ je o turistima dobre platežne moći kojima zbog povoljnije kupnje od one u njihovoj zemlji nije problem potegnuti i do Italije - pojašnjava Ćosić.

Hrvatska delegacija na čelu sa Marijom Rendulićem, predsjednikom Chinese Southeast European Business Associationa koji je i pokrenuo ovaj projekt, iz Kine se vraća 4. travnja. Dotad bi trebalo biti održano i nekoliko sastanka s turoperatorima jer je planirano da prvi charter iz Kine u Zadar sleti početkom svibnja.

Naime, od najave zračnog mosta Zadar - Chongqing sve je više zainteresiranih hrvatskih gospodarstvenika koji bi svoju robu izvozili preko zadarske Zračne luke. Ta im je opcija mnogo jeftinija od dosadašnjih kada su robu izvozili preko drugih zemalja. Zato mnogi poduzetnici čekaju rezultate pregovora i o mogućnostima cargo prometa na relaciji Hrvatska - Kina, što bi im omogućilo direktan plasman robe na kinesko tržište.

Izvor: zadarskilist.hr