Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nova ambasadorka Srbije u Kini

Nova ambasadorka Srbije u Kini


Ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, prvi interviju

Ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, u svom prvom intervjuu od izbora na tu funkciju, za Kinesku medijsku grupu je kazala da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji i da se u narednim godinama može očekivati nastavak uzlaznog trenda saradnje u svim oblastima.

"Posebno mi je zadovoljstvo da svoj prvi intervju u svojstvu ambasadora R. Srbije u N. R. Kini dajem za Kinesku medijsku grupu, posebno imajući u vidu da srpska redakcija Kineskog međunarodnog radija decenijama izveštava o odnosima Srbije i Kine i da ima tradiciju promovisanja srpskog jezika. Ambasada Srbije u Kini oduvek ima izvanrednu saradnju sa ovima, jednim od najznačajnijih medija u Kini'', istakla je ambasadorka.

"Što se tiče same Inicijative ''Pojas i put'', Srbija je u punoj meri podržava i izuzetno je aktivna u okviru nje, odnosno u mehanizmima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Srbija je na vrhu liste po broju projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike. U narednoj godini očekujemo nove projekte. Ono što je za Srbiju najvažnije jeste uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, čemu se uskoro i nadamo. Verujem da će biti mnogo novih projekata i u oblasti zaštite životne sredine, kulture i prosvete. Mogućnosti su zaista ogromne", rekla je Stefanović.

Stefanović je kazala da će se tokom mandata u Pekingu fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine, a kao najvažniji zadatak izdvojila je intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou, kao osnove za unapređenje svih drugih oblika saradnje.

"Jedan od glavnih zadataka biće realizacija posete predsednika Sija Srbiji, na poziv predsednika Vučića. Uz to, bićemo angažovani i na realizaciji poseta na drugim nivoima. Ekonomska saradnja je važan segment saradnje i u tom smislu fokus će biti na što skorijem zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovoren tokom nedavne posete predsednika Vučića Kini. Zainteresovani smo i za proširenje robne razmene s Kinom i strukture našeg izvoza u Kinu, što će biti veoma važno za naše privrednike. Važan segment je i razvoj kulturne i prosvetne saradnje i na taj način Srbija će biti mnogo vidljivija i prepoznatljivija u Kini, a to će doprineti boljem povezivanju naroda dve zemlje'', naglasila je.

Ukazala je da imenovanje na funkciju ambasadora u Pekingu doživljava kao najveću moguću čast, ali i odgovornost.

"Tokom cele karijere se bavim Kinom, studirala sam kineski jezik kao što ste rekli, a više od dve decenije u Ministarstvu spoljnih poslova se bavim bilateralnim odnosima sa Kinom. Takođe, službovala sam u Ambasadi Srbije u Pekingu. Imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Narodnoj Republici Kini predstavlja za mene najveću moguću čast i veliko poverenje a posebno ogromnu odgovornost imajući u vidu da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1955. godine. Poseban kvalitet tim odnosima poslednjih godina daju i veoma dobri i prijateljski odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga", istakla je ambasadorka Srbije.

Stefanović je kazala da je napredak Kine u poslednjih 100 godina impresivan, a posebno je izdvojila iskorenjivanje apsolutnog siromaštva.

"Poslednjih godina na mene je najveći utisak ostavio uspeh Kine u suzbijanju pandemije, kako na unutrašnjem planu, tako i na spoljnom, upućivanjem medicinske opreme, humanitarne pomoći i vakcina drugim zemljama, među kojim i Srbiji. Prošle godine je Kina obeležila stogodišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine i zaista je impresivno kako je Kina za jedan vek od nerazvijene zemlje postala druga ekonomska sila sveta i jedan od najznačajnijih faktora na međunarodnom planu. Kina je uspela i da ostvari svoj stogodišnji cilj - da postane umereno prosperitetno društvo i nastavlja ka ostvarenju svog drugog stogodišnjeg cilja - razvoja moderne socijalističke države, šta je zacrtano za 2049. godinu. Kina je uspela da iskoreni apsolutno siromaštvo na svojoj teritoriji, što je veliki podvig, a u prošloj godini ostvarila je rast bruto domaćeg proizvoda od 8,1 odsto i to u uslovima pandemije", navela je.

Ambasadorka je rekla da očekuje dalje uspehe i ekonomski razvoj Kine, uprkos negativnim posledicama epidemije koronavirusa.

"Naznake su da će Kina ostvariti u ovoj godini i zacrtani rast BDP-a od 5,5 odsto, uz plan da se otvori više od 11 miliona radnih mesta. To je veliki zadatak i dobar plan uprkos negativnim efektima kovida i, nažalost, sve realnijoj ekonomskoj krizi usled dešavanja na istoku Evrope. Kina je uspešno otpočela realizaciju 14. petogodišnjeg plana koji podrazumeva obimne ekonomske i socijalne reforme i uverena sam da će Kina uspeti da ostvari sve te ciljeve", kazala je Stefanović.

Navela je da su joj na godišnjim skupovima Svekineskog narodnog kongresa i Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije naročito zanimljive bile teme iz oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti Kine.

"Posebno sam pratila smernice koje se tiču spoljne politike Kine i izuzetno je važan naglasak na politici miroljubivog razvoja, kao i nastavak napora u izgradnji ideje predsednika Si Đinpinga o izgradnji čovečanstva kao zajednice sa zajedničkom budućnošću. Pored spoljne politike, pažnju su mi privukle i informacije o jačanju nacionalne bezbednosti Kine, jedan jak pravac u smislu daljeg očuvanja politike jedne Kine i principa jedna zemlja, dva sistema", zaključila je ambasadorka Stefanović.

Izvor: serbian.cri.cn