Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikšićki gimnazijalac predstavlja Crnu Goru na naučnom skupu u Kini


Maturant nikšićke gimnazije "Stojan Cerović" Rade Dačević predstavljaće Crnu Goru na naučnom skupu Nacionalne nedjelje nauke i tehnologije koji se održava od 14. do 21. maja u Pekingu.

Maturant nikšićke gimnazije "Stojan Cerović" Rade Dačević predstavljaće Crnu Goru na naučnom skupu Nacionalne nedjelje nauke i tehnologije koji se održava od 14. do 21. maja u Pekingu.

Sojan Cerović“Poziv smo dobili od Ministarstva nauke i tehnologije Narodne Republike Kine. Pored naučnog dijela Crna Gora će biti predstavljena i u kulturno-nacionalnom dijelu ove manifestacije”, kazao je direktor Gimnazije Žarko Raičević koji zajedno sa Dačevićem putuje za Peking.

U muzejskom dijelu palate "Nacija" u Pekingu, za vrijeme trajanja manifestacije, biće izložena crnogorska narodna nošnja.

“Odlazak u Kinu za mene je veliko iskustvo. Biće to prilika za nove kontakte i poznanstva”, kazao je Dačević za “Vijesti”.

Na polju fizike ovaj mladi naučnik postiže zapažene rezultate još iz osnovne škole -  u devetom razredu je nagrađen prvom nagradom na Državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i trećom nagradom na Olimpijadi znanja u organizaciji Prirodno matematičkog fakulteta. Kao gimnazijalac već tri godine osvaja prvo mjesto na olimpijadama znanja. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Ministarstva nauke za najboljeg mladog talenta u oblasti nauke do 20 godina, a prošle godine je dobio nagradu koju fondacija „IV/5 Oikos“ već četiri godine dodjeljuje najboljem nikšićkom gimnazijalcu.

“Ovo je veliko međunarodno priznanje za Gimnaziju ‘Stojan Cerović’”, kazao je Raičević.

Dačević, koji će najvjerovatnije nakon Gimnazije školovanje nastaviti u Bariju, gdje će upisati fiziku, ne zanemaruje ni vanškolske aktivnosti – član je Odreda izviđača "Dragan Cerović-Gigo" i Omladinkog kluba.

Izvor: vijesti.me