Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikšić: Ambasade Kine poklonila opštini novac za vještačku akumulaciju

Nikšić: Ambasade Kine poklonila opštini novac za vještačku akumulaciju


NIKŠIĆ – Ambasada Kine sa 20.000 eura finansiraće izgradnju vještačke akumulacije u seoskoj mjesnoj zajednici Krstac u Goliji, bezvodnom kraju nikšićke opštine. Sporazum o donaciji potpisali su ambasador Kine Ži Žaolin i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, u prisustvu ministra poljoprivred

NIKŠIĆ – Ambasada Kine sa 20.000 eura finansiraće izgradnju vještačke akumulacije u seoskoj mjesnoj zajednici Krstac u Goliji, bezvodnom kraju nikšićke opštine.

Sporazum o donaciji potpisali su ambasador Kine Ži Žaolin i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, u prisustvu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića.

Ambasador Kine istakao je da su do sada realizovali niz donacija u Crnoj Gori i da slijedi finansiranje novih projekata.

- Ove godine poklonićemo uličnu rasvjetu na bazi solarne energije Cetinju i Kotoru. Realizovaćemo i obuku vaših službenika u Kini na temu makroekonomije. Naša vlada obezbijedila je kompjutere za škole na sjeveru Crne Gore i donirala vojnu opremu za Ministarstvo odbrane. Smatramo da je veoma važno na ovaj način unapređivati međusobne odnose i naše tradicionalno prijateljstvo. Nadam se da će najnovija donacija biti od koristi za mještane Golije i olakšati im život na selu – poručio je Žaolin.

Poljoprivreda

Ministar Ivanović istakao je da je posebno zadovoljan jer se radi o projektu iz oblasti poljoprivrede. On je dodao da projekte ne dijeli na velike i male, jer je svaki bitan.

- Nikad se ne zna šta od nečega što je na prvi pogled malo može nastati narednih godina. Crna Gora je veoma čudna zemlja, pa i kada govorimo o vodi. Imamo mjesta gdje su količine padavina najveće u Evropi, a samo na desetak ili stotinak kilometara nalaze se potpuno bezvodne oblasti. Na ovako teškoj konfiguraciji terena u Crnoj Gori, svaki mali korak poput ovog današnjeg stvara mogućnost, ne samo da zadržimo ljude na selu, već i da učinimo sve da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Siguran sam da će ovo biti jedan u nizu – kazao je Ivanović.

Zahvaljujući na donaciji, Grbović je istakao da će puno značiti mještanima Golije koji se bave stočarstvom, a kubure sa nedostakom vode.

- Pomoć nije velika, ali je veoma važna. Nadam se da ovo nije posljednja donacija Kine za Nikšić. Naredne godine očekujem uspostavljanje šire saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede – kazao je Grbović.

Strategija

Ministar Ivanović istakao je da su u pripremi sastanka razgovarali sa ambasadorom Kine o tome kako strateški sagledati stvari u oblasti snabdijevanja vodom i u poljoprivredi.

- Uz podršku kineske vlade, Grbović i ja bićemo u mogućnosti da sredinom septembra prisustvujemo važnom sastanku u Kini gdje će se razgovarati upravo o budućim projektima i mjerama podrške u oblasti poljoprivrede. Za nas je to jako važno, jer treba da dođe do izražaja naša sposobnost da predstavimo projekte. Ovim činom su nam vrata otvorena, a mi treba da prođemo i pažljivo isplaniramo prijateljsku i dugoročnu saradnju sa Kinom – rekao je Ivanović.

Ništa bez podmlatka

- Očekujem da će izgradnje vještačke akumulacije donijeti dosta dobroga stanovništvu, pogotovo podmlatku Golije. Stalno podsjećam da bez generacija koje treba da naslijede svoje roditelje teško da možemo obezbijediti održivu poljoprivredu u Crnoj Gori. Želim da žitelji Golije završetkom ovog projekta što prije riješe dio problema. Nadam se da će to biti samo jedan od nekoliko koraka koje ćemo uspjeti da napravimo i stvorimo konkretne benefite za stanovništvo i poljoprivredu – poručio je ministar Predrag Ivanović.

Izvor: pobjeda.me