Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikolić u Pekingu

Nikolić u Pekingu


Kineski premijer Li Kećijang danas obećao Nikoliću nove investicije i pomoć u odbrani suvereniteta Srbije. Peking će podržati naše projekte. Na pomolu ulaganja i u proizvodnju

Kineski premijer Li Kećijang danas obećao Nikoliću nove investicije i pomoć u odbrani suvereniteta Srbije. Peking će podržati naše projekte. Na pomolu ulaganja i u proizvodnju Tomislav Nikolić - Li KećijangSRBIJA će imati veliku pomoć Kine u obnovi zemlje, a zvanični Peking razmotriće povoljnije uslove finansiranja pruge Beograd - Budimpešta i podržaće sve projekte naše strane - glavni je rezultat posete predsednika Tomislava Nikolića drugoj ekonomiji sveta. Prema rečima kineskog premijera Li Kećijanga, sa kojim se Nikolić danas sreo, Beograd može da računa i na glas Pekinga protiv primanja Prištine u članstvo u Unesku. Ova politička podrška je veoma značajna, imajući u vidu da upravo predstavnik Kine predsedava 37. generalnoj konferenciji ove organizacije, na kojoj će se i odlučivati o zahtevu Kosova.

Predsednik Nikolić je istakao posvećenost Srbije evrointegracijama, naglasivši da smo potpuno spremni za punopravno članstvo u EU:

- Međutim, ukoliko se na tom putu kao uslov pojavi priznavanje KiM, to će biti nepremostiva prepreka. Suočeni smo i s pokušajima prištinske administracije da se srpska kulturna baština na Kosovu proglasi kosovskom. Ukoliko Priština postane član Uneska, srpska kulturna baština, stara između šest i devet vekova, biće potpuno uništena.

Kećijang je uzvratio da Peking razume napore Srbije da očuva svoju teritoriju, narod i kulturnu baštinu. On je prihvatio poziv šefa srpske države da se pređe na novu fazu ekonomskih odnosa i da kineske kompanije počnu da ulažu u proizvodnju, što će doneti nova radna mesta.

- Najvažniji cilj je da zaposlim Srbiju, a vaša pomoć nam je dragocena - rekao je Nikolić, i ukazao na važnost i višestruke prednosti izgradnje plovnog puta Morava - Vardar.

Predsednik je izrazio osećanje ponosa što dva pobednička naroda zajedno proslavljaju sedamdeset godina pobede nad fašizmom. On je istakao da vojna parada, koja će biti održana danas, nije demonstracija moći, već poruka da se taj stravičan zločin više nikada ne ponovi.

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o preduzećima FAP Priboj, "Zastava Kragujevac", RD centru, ZTE u Beogradu, "Huavej" pametnoj kući u Kragujevcu i industrijskom kompleksu za preradu poljoprivrednih proizvoda u Šumadiji.

"TOMOVAČA" NA POKLON

Srpska delegacija je tokom posete Kini naišla na veliko gostoprimstvo, ali ni naša strana nije ostala dužna. Kako saznajemo, predsednik Nikolić je domaćinima na poklon doneo svoju rakiju koju peče u Bajčetini, a darovao im je i knjige o srpskoj kulturnoj baštini.

KINESKI MEDIJI O POSETI

Poseta Nikolića izazvala je veliko interesovanje medija u Kini, kažu u kabinetu predsednika. Nikolić je danas dao intervjue za kinesku televizijsku stanicu ČTV i najtiražniji kineski list "Ženmin žibao", koji je na naslovnoj strani doneo opsežan izveštaj o poseti.

Izvor: novosti.rs