Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope

Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope


Predsednik Srbije u Pekingu razgovarao s kineskim novinarima o ključnim državnim temama. Nema stabilnosti Balkana bez našeg članstva u Evropskoj uniji. SPREMNI smo da otvorimo pregovore sa EU o članstvu i da ih brzo završimo, ali nikada nećemo priznati Kosovo i Metohiju, čak ni po cenu da nam bude ugrožen

Predsednik Srbije u Pekingu razgovarao s kineskim novinarima o ključnim državnim temama. Nema stabilnosti Balkana bez našeg članstva u Evropskoj uniji.

SPREMNI smo da otvorimo pregovore sa EU o članstvu i da ih brzo završimo, ali nikada nećemo priznati Kosovo i Metohiju, čak ni po cenu da nam bude ugrožen put u Uniju.

To je u utorak u Pekingu poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, tokom razgovora sa kineskim novinarima. Prema njegovim rečima, naša zemlja ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda:

- Sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija njoj.

Nikolić je podsetio i da su sporazumi sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće. On je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već „da bismo se dogovorili kako ćemo da radimo zajedno“.

- Delegacija Srbije u Kinu je došla sa mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i da pokaže sa koliko država imamo sporazume o bescarinskoj trgovini. Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope - slikovito je objasnio šef države.

Sumirajući razgovore sa kineskim državnim vrhom, Nikolić je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savetu bezbednosti UN, posebno po pitanju Kosova i Metohije.

- Zahvalni smo Kini što nas nije napustila u najtežim trenucima u istoriji. Srbija je ponosna na saradnju sa vašom zemljom i nalazi inspiraciju u kineskom modelu razvoja. Dijalog između dveju zemljalja je značajno unapređen na svim nivoima.

Predsednik Srbije razgovarao je prethodno i sa predstavnicima više uglednih kineskih kompanija koje već posluju u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i čelnici firme „Haj spid Šandong grup“, CMEC, CRBC, „Huavei“, BETEK, „Shnijen Enerdži grup“, „Elefant alijens“, „Pauer Čajna“, „Gezuba“... Na sastanku su predstavljene mogućnosti za nova kineska ulaganja u Srbiju.

POSETA ZABRANJENOM GRADU

PREDSEDNIK Nikolić je sa članovima delegacije obišao čuveni Zabranjeni grad u Pekingu. Nakon što je prošetao nekadašnjom carskom palatom, sagrađenom 1420. godine, prvi čovek Srbije je u knjigu utisaka upisao:

- Vekovi, slava, moć, nekada. Razvoj, uspon, prosperitet, sada! Kina je u mom srcu zauvek.

Nikolić je na poklon dobio knjigu o Zabranjenom gradu, koji je po obimu najveći i najcelovitiji kompleks starih građevina u Kini.

Izvor: novosti.rs