Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikolić: Srbija želi da bude oslonac Kine u Evropi


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, u razgovoru predsednikom Čajna Balkan Investment korporacije Cang Đianđenom, rekao da je spremnost kineske strane da ulaže u Srbiju i pomogne ekonomski razvoj, potvrda iskrenog prijateljstva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, u razgovoru predsednikom Čajna Balkan Investment korporacije Cang Đianđenom, rekao da je spremnost kineske strane da ulaže u Srbiju i pomogne ekonomski razvoj, potvrda iskrenog prijateljstva.

Prijem China Balkan Investment korporacije„Srbija želi da bude oslonac Kine u Evropi i saradnja koju smo danas započeli, biće most bolje budućnosti dva naroda, naglasio je predsednik Nikolić.

On je naglasio da su kineska ulaganja u infrastrukturu značajna, ali je još značajnije ulaganje u zajedničke proizvode, koji će se izvoziti na brojna tržišta, sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini, saopštila je Služba za saradnju sa medijima prdsednika Republike, prenosi Tanjug.

„Srbija ima prirodne resurse, odličan geografski položaj, veoma obrazovanu i vrednu radnu snagu, dragocen potencijal za razvoj u svim oblastima”, naglasio je Nikolić i naveo da su prošli vek, nažalost, obeležili ratovi, što je Srbiju unazadilo i drastično smanjilo populaciju. „Naša budućnost je u saradnji, radu i mi visoko cenimo spremnost Kine da nam pomogne da unapredimo ekonomiju”, naglasio je predsednik Srbije. Nikolić je istakao da su potencijali Srbije za investicije - proizvodnja hrane, energetika, poljoprivreda, IT tehnologije i usluge.

Predsednik Čajna Balkan Investment korporacije Čang Đianđen rekao je da je u Kini prva pomisao na Evropu - Srbija.

On je izrazio spremnost kineske strane da ulaže u različite oblasti, od finansija, infrastrukture, energetike, do medija i kulture.

„Za nas je od ekonomskog interesa, mnogo važnije poverenje i iskrenost. Mi to prepoznajemo u Vama predsedniče, u srpskom narodu”, naglasio je Čang i rekao da Čajna Balkan Investment želi da doprinese razvoju Srbije i čitavog Balkana.

„Predsedniče, ganut sam Vašom iskrenošću i osećajem kolektivne odgovornosti. Srbija je u sigurnim rukama i plovi u sigurnu budućnost”, podvukao je direktor korporacije.

Čajna Balkan Investment je kompanija koja je povezana sa državnim institucijama Narodne Republike Kine i sa najvećim kineskim kompanijama. Obično prva dolazi na nova tržišta od značaja za Kinu i priprema teren za velike investicije.

Spada u 10 najvećih privatnih konglomerata u Kini, sa godišnjim prihodom od oko 35 milijardi dolara. Kotirani su na najvažnijim berzama u svetu i nalaze se na listi Fortune Global 500 najvećih kompanija na svetu. Oko 60 posto prihoda im dolazi od nafte i gasa.

S obzirom na aktuelna geopolitička dešavanja, kao i na pad cene energenata, odlučili su da diversifikuju svoje aktivnosti i pojačaju investicije u non-core delatnost u stabilnim ekonomijama sveta.

Za samo dve godine prisustva u Češkoj Republici investirali su blizu tri milijarde dolara u različite projekte, navedeno je u saopštenju.

Izvor: politika.rs