Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikolić: Srbija je oslonac Kine u Evropi


Kineski partneri su odavno u Evropi postigli puno i Srbija će morati mnogo da radi i da im predoči mnogo projekata kako bi sarađivala sa takvim kompanijama, rekao je predsednik Tomislav Nikolić na otvaranju zajedničkog predstavništva kineskih kompanija CEFC i CBI. Srbija je oslonac Kine u Evropi, a ako Kinezi b

Kineski partneri su odavno u Evropi postigli puno i Srbija će morati mnogo da radi i da im predoči mnogo projekata kako bi sarađivala sa takvim kompanijama, rekao je predsednik Tomislav Nikolić na otvaranju zajedničkog predstavništva kineskih kompanija CEFC i CBI. Srbija je oslonac Kine u Evropi, a ako Kinezi budu uspešni u Srbiji, u našoj zemlji će se bolje živeti, izjavio je Nikolić. "O našem prijateljstvu ne treba da se govori, ono je večito, ali ga treba razvijati kroz ekonomsku saradnju. Želim vam mnogo uspeha u Srbiji, ako budete uspešni u Srbiji, to znači da će u našoj zemlji ubuduće mnogo bolje da se živi", rekao je Nikolić i dodao da pod saradnjom ne podrazumeva samo investicije u infrastrukturu, već i na zajedničku proizvodnju i stvaranje. Podsetio je na sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Kine, kojim su se države odlučile da tesno i dugoročno sarađuju, navodeći da kineski fondovi, preduzeća, kompanije i kupci to partnerstvo shvataju tako da Srbiji daju prednost u odnosu na ostale u Evropi.

Nikolć - GuopingPredsednik je naveo da su kineski partneri odavno u Evropi postigli puno i da će Srbija morati mnogo da radi i da im predoči mnogo projekata kako bi sarađivala sa takvim kompanijama.

Nikolić je naveo da je CEFC (China Energy Company Limited) za samo dve godine prisustva u Češkoj investirala blizu tri milijarde dolara u različite projekte.

"Nismo se za Srbiju odlučili zbog neke konkretne informacije već zbog tradicionalnog prijateljstva, odličnog sastanka sa predstavnicima vaše vlade u Šangaju i iskustva kineskih firmi koje su već u Srbiji. Mi smo u Beogradu već dva dana i posle sastanak sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima ministarstava vrlo smo samouvereni da ćemo biti uspešni na srpskom tržištu u oblastima energetike, poljoprivrede, telekomunikacija, IT sektora i infrastrukture. Sada je na našim timovima da suze taj izbor i definišu dva, tri projekta kojima ćemo da počnemo našu saradnju", kaže Cang Đijanđen, predsednik CEFC.  

Predsednik CBI Jing Guoping rekao je da je počastvovan što se u Beogradu otvara zajednička kancelarija dve kompanije, poručujući da će se truditi da povežu Aziju i Evropu i dovedu Peking, Šangaj i Hongkong do Srbije, kako bi zajednički unapredili ekonomske i kulturne veze.

Ukazujući na dugo prijateljstvo dva naroda, on je naveo i da njegova kompanija ima dugogodišnju saradnju sa srpskim kompanijama, za koju se nada da će se i dalje razvijati.

"Dugoročno opredeljenje naše kompanije je dugoročni razvoj na obostranu korist", rekao je Jing i dodao da je zadivljen postignutim rezultatima Vlade i promenama u poslovnom ambijentu koje su usmerene na privlačenje investicija.

"Čajna Balkan investment" je kompanija koja je povezana sa državnim institucijama Narodne Republike Kine i sa najvećim kineskim kompanijama.

Obično prva dolazi na nova tržišta od značaja za Kinu i priprema teren za velike investicije.

Spada u 10 najvećih privatnih konglomerata u Kini, sa godišnjim prihodom od oko 35 milijardi dolara. Kotirani su na najvažnijim berzama u svetu i nalaze se na listi Fortune Global 500 najvećih kompanija na svetu.

Oko 60 posto prihoda im dolazi od nafte i gasa.

S obzirom na aktuelna geopolitička dešavanja, kao i na pad cene energenata, odlučili su da diversifikuju svoje aktivnosti i pojačaju investicije u non-core delatnost u stabilnim ekonomijama sveta.

Dve kineske kompanije zainteresovane su za privatizacije velikih srpskih preduzeća u državnom vlasništvu, za projekte u poljoprivredi, saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi.

Ministarka poljoprivrede s predstavnicima "CEFC"

Predstavnici kineske kompanije CEFC su na sastanku s ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković izrazili interesovanje za investiranje u sektore mesa, mleka, voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Razlog za to je sve veća potražnju za ovim proizvodima na kineskom tržištu, saopšteno je posle sastanka na kome je kineska strana posebno interesovanje iskazala za postojeće i potencijalne kapacitete za proizvodnju jagnjećeg, goveđeg, kozjeg i svinjskog mesa.

Dogovoreno je da se formira Zajednička radna grupa koja će sagledati sve potencijale i mogućnosti za ulaganja kineskih kompanija i obići lokacije na kojima postoji potencijal za realizaciju investicija, prenelo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Bogosavljević Bošković je naglasila potencijale za razvoj i povećanje proizvodnje jagnjećeg i goveđeg mesa na jugu i istoku Srbije, "gde postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih proizvodnih kapaciteta, kao i brojni kvalitetni pašnjaci i livade"

Ona je istakla, da je Srbija otvorena za investiranje kineskih kompanija u nove proizvodne kapacitete kroz osnivanje novih preduzeća, koje bi se bavile proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Bogosavljević Bošković je istakla i da je jedna od komparativnih prednosti Srbije što ima preferencijalni pristup za plasman proizvoda, "kako na tržište zemalja u regionu, tako i na tržište Evropske unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i Turske". 

Izvor: rts.rs