Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nikolić: Poseta Đinpinga novo poglavlje u prijateljstvu Srbije i Kine


Dugoočekivana poseta Srbiji predsednika Kine Sji Đinpinga otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu između dve zemlje i pružiti priliku za dalju ekonomsku saradnju, poručio je srpski predsednik Tomislav Nikolić i ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine „snažno kao Kineski zid”. Nikolić je u

Dugoočekivana poseta Srbiji predsednika Kine Sji Đinpinga otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu između dve zemlje i pružiti priliku za dalju ekonomsku saradnju, poručio je srpski predsednik Tomislav Nikolić i ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine „snažno kao Kineski zid”. Nikolić je u intervjuu za novinsku agenciju Sinhua, uoči posete kineskog kolege, rekao da ima velika očekivanja i veruje da će se tom posetom ojačati i promovisati sveobuhvatan razvoj bilateralnih odnosa.

Tomislav NikolićPodsetivši da su Srbija i Kina potpisale zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu 2009, Nikolić je naveo da se očekuje da će tokom posete Sjia dve zemlje dodatno ojačati političke i ekonomske veze.

Nikolić je ukazao na, kako je rekao, duboko i višedecenijsko prijateljstvo između dve zemlje i istakao da su prijateljski bilateralni odnosi važni za Srbiju i Kinu i njihove narode.

„Večno prijateljstvo ne može biti pod uticajem promena predsednika ili premijera”, dodao je Nikolić i naglasio da je obraćao veliku pažnju na odnose sa Kinom od kada je izabran za predsednika Srbije 2012.

Proteklih godina, kako je ocenio, bilateralni odnosi su se razvijali sveobuhvatno, a politička i ekonomska saradnja je pomogla Srbiji da poveća svoj međunarodni značaj.

Srbija i Kina se, kako je istakao, međusobno podržavaju u pitanjima koja se odnose na njihove ključne interese.

Kada je reč o ekonomiji, on je naveo da su dve zemlje sarađivale u brojnim infrastrukturnim projektima uz pomoć kineskih kredita, uključujući izgradnju autoputeva, mostova i energetskih postrojenja.

„Srbija ima tradiciju proizvodnje. Ona daje visoke subvencije investitorima i ima pristup bescarinskim tržištima širom sveta. To su izvanredni razlozi da kineski investitori ovde grade svoje fabrike. Trebalo bi ovde da zajednički proizvodimo i prodajemo te proizvode na međunarodnom tržištu”, poručio je Nikolić.

On je istakao da bi kineski preduzetnici trebalo da razmotre da investiraju u industriju i proizvodnju hrane u Srbiji jer su to, kako je ocenio, oblasti koje brzo rastu i mnogo obećavaju.

Nikolić je izrazio nadu da će dve zemlje povećati komunikaciju i saradnju u nauci, tehnologiji, kulturi i umetnosti.

Srpski predsednik je istakao da je srećan što vidi da se bilateralna saradnja, kako je ocenio, odvija tako dobro.

„Prijateljstvo se ne može meriti novcem, već vremenom i istorijom. Naše prijateljstvo je snažno kao Kineski zid”, ocenio je Nikolić.

Govoreći o kineskoj inicijativi „Jedan pojas – jedan put” i mehanizmu „Saradnja 16+1”, Nikolić je rekao da se Srbija uklapa u strategije i da može da ima veoma aktivnu ulogu u njima.

„Mi smo na trasi 'Jedan pojas-jedan put' i mi, takođe, pripadamo 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Ipak, naši bilateralni odnosi će ih prevazići”, rekao je Nikolić uveren da Srbija može postati partner Kine u regionu, prenosi Tanjug.

 

Izvor: politika.rs