Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

NEVEROVATNO: U Kini nestalo 28.000 reka!

NEVEROVATNO: U Kini nestalo 28.000 reka!


Prošle nedelje je kinesko Ministarstvo vodenih resursa objavilo rezultate trogodišnjeg istraživanja vodenih puteva u državi koje otkriva zapanjujući pad vodostaja. Prema popisu, u Kini je 2011. godine postojalo 22.909 reka, što predstavlja pad od 28.000 u odnosu na prethodne procene Godinama je Kina tvrdila da

Prošle nedelje je kinesko Ministarstvo vodenih resursa objavilo rezultate trogodišnjeg istraživanja vodenih puteva u državi koje otkriva zapanjujući pad vodostaja. Prema popisu, u Kini je 2011. godine postojalo 22.909 reka, što predstavlja pad od 28.000 u odnosu na prethodne procene

Godinama je Kina tvrdila da ima oko 50.000 reka, ali sada je iznenada više od polovine reka nestalo. Prošle nedelje je kinesko Ministarstvo vodenih resursa objavilo rezultate trogodišnjeg istraživanja vodenih puteva u državi koje otkriva zapanjujući pad vodostaja. Prema popisu, u Kini je 2011. godine postojalo 22.909 reka, što predstavlja pad od 28.000 u odnosu na prethodne procene.

Vlasti su pripisale opadanje globalnom zagrevanju i zastarelim kartografskim tehnikamazbog kojih prethodne procene nisu bile precizne, ali stručnjaci kažu da su glavni razlozi eksplozivni ekonomski razvoj i loše upravljanje prirodnim resursima.

- Naše istraživanje pokazuje da u nekim oblastima, posebno na severu, reke umiru ili postaju sezonske - rekao je Ma Jun, direktor Instituta za javne poslove i zaštitu životne sredine izPekinga.

Postoji nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen, uključujući seču šuma i klimatske promene, ali Ma kaže da su dva glavna zagađenje i prenaseljenost.

- Trenutno, zagađenje uništava ograničene izvore čiste vode koje imamo – rekao je Ma.

Rast populacije samo pogoršava probleme snabdevanja vodom u Kini. Upotreba vode je porasla više od pet puta od 1949. godine.

Kao jedno od rešenja problema, Kina je pokrenula Projekat transfera vode jug-sever, gigantski projekat koji je “Njujork tajms” opisao kao: “Najambiciozniji pokušaj Kine da pokori prirodu”. Kada bude gotov, ovaj projekat, vredan 62 milijarde dolara, treba da preusmeri vodu sa juga države na sever.

Ma opisuje ovaj projekat kao “hitni pokušaj pomoći”, navodeći tešku situaciju na severu, ali ga ne vidi kao dugoročno održivo rešenje.

Umesto toga, Ma i drugi stručnjaci kažu da Kina treba da se fokusira na kontrolu potražnje i regulisanje zagađivanja, umesto što preraspodeljuje snabdevanje vodom.

Izvor: telegraf.rs