Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

"Nema boljeg od kredita iz Kine"

"Nema boljeg od kredita iz Kine"


Beograd -- Ministar građevinarstva Velimir Ilić pozvao je poslanike da glasaju za ugovor između Srbije i kineske Eksport-Import banke o zajmu za izgradnju autoputa E-763. Ocenjujući da je kredit za deonicu Obrenovac-Ljig najpovoljniji i najjefitniji kredit, on je naveo da se zato mora i iskoristiti. "Ovaj kredi

Beograd -- Ministar građevinarstva Velimir Ilić pozvao je poslanike da glasaju za ugovor između Srbije i kineske Eksport-Import banke o zajmu za izgradnju autoputa E-763.

Ocenjujući da je kredit za deonicu Obrenovac-Ljig najpovoljniji i najjefitniji kredit, on je naveo da se zato mora i iskoristiti.

"Ovaj kredit je najpovoljniji u Evropi, povoljnijeg nigde nema. Ovo je trenutno najjefitniji novac na svetu i moramo ga iskoristiti i vrlo brzo uraditi ovaj posao", rekao je Ilić.

Ugovorom sa kineskom bankom predviđen je kredit u iznosu od 301 milion dolara kojim će biti finansirano 90 odsto ukupne vrednosti projekta.

Grejs period kredita je pet godina, a isplata 20 godina, uključujući period počeka od pet godina, dok je fiksna kamata od 2,5 odsto godišnje.
Ukupno je za gradnju te deonice planirano 333,7 miliona dolara. Srbija treba da obezbedi 10 odsto učešća u tom projektu.
Ministar Iliić je poslanicima rekao da Ibarska magistrala više ne može tehnički da izdrži saobraćaj.
"Velika je smrtnost na tom regionalnom putu, 27.000 automobila je kod Lazarevca, preko 17.000 u Preljini, i tehnički je nemoguće da se odvija saobraćaj, zato dolazi do problema i zato vas molim da podržite ovaj zakon", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, čitava Srbija očekuje da se Koridor 11 uradi na vreme, da se vrlo brzo krene ka Crnoj Gori i zemlja otvori ka pomorskim putevima. Na deonici od Ljiga do Preljine, kako je naveo, radi 70 odsto radnika iz Srbije, i zaposlene su domaće firme Energoprojekt i Planum.

"Ako nemate autoput niste pogodni za investitore", naglasio je Ilić.

Ministar je rekao da je će ti radovi uposliti domaće građevinare i putare, što će, uveren je, biti i put ka otvaranju novih radnih mesta i pokretanju privrede, a u tom kontekstu je podsetio da je juče izdao građevinsku dozvolu za izgradnju Južnog toka.
"Ove godine sam potpisao ugovore vredne tri milijarde evra i dao građevinske dozvole za te tri milijarde. Računamo da će krenuti zeželeznica, moravski koridor i još neke investicije u visini od pet milijardi evra, koje moraju zaposliti građevinare, i to će biti zamajac za zapošljavanje i punjenje budžeta", kazao je Ilić.
On je pozvao poslanike pozvao da glasaju i za ugovor sa Marokom, kako bi se izboglo duplo oporezivanje.
Pošto razmotre te predloge poslanici će debatovati i o nekoliko kadrovskih odluka.

Izvor: b92.net