Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Naš stelt nema veze sa Srbijom

Naš stelt nema veze sa Srbijom


Kina je danas odbacila tvrdnje da je za izgradnju sopstvenog "stelt" aviona iskoristila tehnologiju sa američke "crne ptice" F-117, koja je oborena 1999. godine nad Srbijom. Demanti izjava vojnih zvaničnika sa Balkana, uključujući onih iz Hrvatske, kao i drugih analitičara, objavljen je u listu Global tajms,

Kina je danas odbacila tvrdnje da je za izgradnju sopstvenog "stelt" aviona iskoristila tehnologiju sa američke "crne ptice" F-117, koja je oborena 1999. godine nad Srbijom.

Kineski stelt

Demanti izjava vojnih zvaničnika sa Balkana, uključujući onih iz Hrvatske, kao i drugih analitičara, objavljen je u listu Global tajms, čiji je izdavač "Ženmin žibao", glasilo Komunističke partije Kine.

U Global tajmsu se navode reči neimenovanog vladinog zvaničnika da "to nije prvi put da strani mediji nastoje da ukaljaju novootkrivene kineske vojne tehnologije".

"Besmisleno je odgovarati na takve spekulacije", rekao je taj zvaničnik.

Kina je ovog meseca upriličila prvi javni test svog lovca-aviona sa stelt tehnologijom koja mu omogućava da bude nevidljiv za radare.

Testiranje je obavljeno u vreme kada je američki ministar odbrane Robert Gejts bio u poseti Kini, i vest o kineskom "stelt" avionu bila je iznenađenje za mnoge vojne analitičare.

Kina tvrdi da je njen stelt u potpunosti zasnovan na domaćoj pameti.

Iako su se ovih dana pojavili napisi da je Kina svoj avion verovatno zasnovala na tehnologiji sa američke "crne ptice", koji je oborila jugoslovenska protivvazdušna odbrana, nije pojašnjeno na koji način je Kina mogla da ispita olupinu u Buđanovcima.

Prema navodima vojnih zvaničnika sa Balkana, kineski agenti su tragali za ostacima F-117 i moguće je da su dobijali obaveštajne podatke od Srba, s kojima su bili saveznici.

Zapadne diplomate kažu da je Kina tokom NATO bombardovanja Srbija imala obaveštajni odsek u svojoj ambasadi u Beogradu.

Američki bombarderi su, navodno, greškom gađali tu ambasadu sa pet projektila u maju 1999. godine ubivši unutra troje ljudi, čime su SAD zacementirale kinesko tvrdo protivljenje vazdušnim operacijama NATO.

Srbija je u martu 1999. godine oborila F-117, i to je bio prvi put da se to dogodilo jednom američkom "steltu" za koji se stalno tvrdilo da je "nevidljiv".

Pentagon je ocenio da je avion oboren uz pomoć ruske rakete SA-3 zahvaljujući pametnoj taktici i ludoj sreći jugoslovenske protivvazdušne odbrane.

Izvor: http://www.mondo.rs