Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Nakon izjašnjavanja parlamenta, počinje gradnja auto-puta

Nakon izjašnjavanja parlamenta, počinje gradnja auto-puta


PODGORICA – Ugovor o kreditu za gradnju ključne dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, potpisali su juče predstavnici Vlade Crne Gore i kineske Exim banke. Nakon potpisivanja ugovora je saopšteno da bi pripremni radovi mogli početi do kraja godine, ukoliko se brzo završi parlamentarna procedura

PODGORICA – Ugovor o kreditu za gradnju ključne dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, potpisali su juče predstavnici Vlade Crne Gore i kineske Exim banke. Nakon potpisivanja ugovora je saopšteno da bi pripremni radovi mogli početi do kraja godine, ukoliko se brzo završi parlamentarna procedura koja slijedi. Projekat je vrijedan 809,7 miliona eura, od čega će 15% finansirati crnogorska strana, a ostalo iz kredita kineske banke.

- Sada slijedi parlamentarna rasprava. Vlada se opredijelila da pored Predloga zakona o auto-putu dostavi Skupštini na upoznavanje ugovore o auto-putu i finansiranju izgradnje te dionice. To će sve u ponedjeljak biti u parlamentu. Završetkom rasprave i usvajanjem zakona o auto-putu stvoriće se sve pretpostavke za početak radova – kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i dodao da se radi o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u istoriji Crne Gore. On je odgovarajući na pitanja novinara saopštio da smatra da postoji politička volja i saglasnost većine u parlamentu da se podrži ovaj projekat.

Definisano je, istakao je ministar, da će izvođač CCCC – CRBC projektovati i izgraditi ovu dionicu za 48 mjeseci, a pritom je obavezan da angažuje najmanje 30 odsto domaćih podizvođača u odnosu na vrijednostt projekta.

- Rok za prijavljivanje nedostataka umjesto 365 će biti 730 dana – naveo je Brajović i dodao da bi moglo biti angažovano četiri hiljade ljudi.

Ministar finansija dr Radoje Žugić kazao je da će na teret budžeta Crne Gore biti 15 odsto, a 85% će biti finansirano kreditom Exim banke.

- Kredit je jako povoljan, uslovi su bolji od bilo kog kredita kojeg naša država koristi. Čak su bolji i u odnosu na region. Polazeći od onog što je zahtjev zajmodavca, još ne možemo govoriti o osnovnim uslovima iz ugovora – objasnio je Žugić. Jedino je saopšteno da je grejs period povećan sa pet na šest godina.

Vlada je, podsjetimo, aplicirala za kredit po uslovima po kojima je rok otplate 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto.

25 miliona eura

Žugić je kazao da će svoj dio Crna Gora obezbjeđivati iz budžeta, odnosno tekućih javnih prihoda, a ne iz zaduženja.

- Dva puta smo radili studiju izvodljivosti i utvrdili da je projekat potpuno ekonomski opravdan. Interna stopa rentabilnosti je veća od diskontne stope, što znači da su ekonomske koristi veće od troškova – kazao je ministar.

Žugić je dodao da analiza finansijske opravdanosti nije potpuna, ali i da se radila konzervativna procjena eksploatacije ove dionice po cijeni za kilometar 8 centi. Po toj računici ukupan iznos koncesije za jedno vozilo bi iznosio 3,36 eura.

- Na osnovu ovakve kalkulacije dolazimo do podatka da za otplatu godišnjih anuiteta nedostaje 25 miliona eura. To nije malo, ali nije ni toliko mnogo da jedan ovakav projekat ne podržimo i ne nađemo način da kroz kapitalni budžet finansiramo i ovaj dio nedostatka sredstava za otplatu godišnjih anuiteta. Projekat ima određenih tereta prema javnim finansijama, ali ukoliko se budemo domaćinski odnosili, vjerovatno ćemo iznaći i neke nove izvore. Nadam se da ćemo štednjom i racionalnim odnosom prema finansijama uspjeti da bez nekog posebnog tereta vraćamo kredit banci i na taj način ostvarimo osnovne pravce naše ekonomske politike, koja se prije svega temelji na dinamičnijem rastu i razvoju – kazao je ministar.

Žugić je podsjetio da ovaj projekat ima niz direktnih i indirektnih pozitivnih efekata na ekonomiju Crne Gore i jačanje njene konkurentnosti.

- Imaćemo dinamičnije stope ekonomskog rasta kroz ozdravljenje građevinarstva i sa njima povezanih sektora. Imaćemo valorizaciju potencijala posebno na sjeveru. Konačno ćemo u punoj mjeri integrisati državu, odnosno sjever sa kontinentalnim i južnim dijelom. Tim se stvaraju preduslovi i za nastavak gradnje auto-puta prema moru i od Kolašina prema granici Srbije – ocijenio je Žugić.

Crna Gora i Kina zaključili su, podsjetimo, Sporazum o unapređenju odnosa u oblasti inrastrukture, kao i njegove izmjene i dopune. Nakon toga Vlada je ocijenila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) prvorangiranom.
Tokom pregovora, koji su dugo trajali, usaglašeni su posebni uslovi ugovora, zbog potrebe da se za ovako značajan projekat do detalja definišu svi uslovi, omogući najveći stepen garancija za investitora, učešće domaćih podizvođača, limitira procenat povećanja cijena po osnovu naknadnih i nepredviđenih radova.

Kinezi obavijestili da su potpuno spremni

Ministar Brajović je kazao da su predstavnici kineskih kompanija koje će graditi auto-put još u maju ove godine informisali da oni mogu odmah da počnu radove.

- Saopštili su da su odredili projekt menadžera, rezervisali mehanizaciju i potpuno se pripremili. Sve je spremno za početak nakon okončanja parlamentarne rasprave u Crnoj Gori – kazao je ministar Brajović i podsjetio da CRBC radi glavni projekat.

Njemu će, kazao je ministar, trebati određeno vrijeme da izrade glavni projekat, ali to neće biti prazno vrijeme jer će raditi pripremne radove.

Izvor: pobjeda.me