Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Najniže temperature u Kini u 28 godina

Najniže temperature u Kini u 28 godina


Kinu je ove godine pogodila nesvakidašnja zima s najnižom prosečnom temepraturom u 28 godina, dok su zbog snega i leda zatvoreni autoputevi, otkazani letovi a dovod struje prekinut u nekoliko provincija. Kineski meteorološki zavod saopštio je u petak da od novembra prosečna temepratura u zemlji iznosi minus 3,8

Kinu je ove godine pogodila nesvakidašnja zima s najnižom prosečnom temepraturom u 28 godina, dok su zbog snega i leda zatvoreni autoputevi, otkazani letovi a dovod struje prekinut u nekoliko provincija. Kineski meteorološki zavod saopštio je u petak da od novembra prosečna temepratura u zemlji iznosi minus 3,8 stepena, što je najniže u skoro tri decenije.


Prosečna temperatura na severozapadu Kine je minus 15,3 stepena, najniža u 43 godine, dok je njena vrednost na severu Kine minus 7,4 stepena, najniža u 42 godine.


U pojedinim oblastima - severozapadnoj Kini, istočnoj Mongoliji i na severu provincije Sikjang, najniža tepemeratura bila je minus 40 stepeni, saopštio je zavod.
List Čajna dejli objavio je u petak da je oko 1.000 brodova zaglavljeno u ledu u zalivu Laidžou, u moru Bahi na istoku Kine.

Meteorološki zavod saopštio je da je do četvrtka led prekrio površinu od 27.000 kvadratnih metara, najveću od 2008. kada su vlasti počela da prikupljaju takve podatke. Očekuje se da će se led povećati.
Nekoliko autoputeva, među kojima i deonice trake Peking-Hong Kong-Makao u centralnoj provinciji Hunan, zatvoreno je u petak zbog leda. Jedan aerodrom je privremeno zatvoren u gradu Nančang, provinciji Đangsi, a radovi na čišćenju leda i snega su u toku.
Meteorološki zavod saopštio je da su niske temperature u Kini delimično posledica topljenja leda na polovima koje je izazvalo globalno otopljavanje. Vazduh je vlažan i moguće su jače snežne padavine u Kini, Evropi i Severnoj Americi, navodi taj zavod.

Izvor:blic.rs