Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Mrkić: Uspešna poseta Kini

Mrkić: Uspešna poseta Kini


Peking -- Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenio je da potpisani sporazumi sa Kinom predstavljaju konkretizaciju političke atmosfere koja postoji između dve zemlje. "Vrlo uspešna poseta i vrlo konkretni dogovori koji znače podršku Srbiji i njenom privrednom razvoju, ali i dogovori koji znače podršku naše

Peking -- Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenio je da potpisani sporazumi sa Kinom predstavljaju konkretizaciju političke atmosfere koja postoji između dve zemlje.

"Vrlo uspešna poseta i vrlo konkretni dogovori koji znače podršku Srbiji i njenom privrednom razvoju, ali i dogovori koji znače podršku našem teritorijalnom integritetu. Sve ono što zagovaramo kad je reč o Kosovu, podržava i Kina", rekao je Mrkić posle susreta sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Ji.

Mrkić je sa svojim kineskim kolegom razgovarao o nizu tema koje nisu bile na dnevnom redu predsednika dve zemlje.

"Dogovorili smo se da ćemo se naći na zasedanju Generalne skupštine UN, a i predsednik Kine i ministar spoljnih poslova su spremno dočekali pozive da dođu u Beograd", rekao je Mrkić Tanjugu i izrazio uverenje da će u narednim mesecima biti precizirano kada će doći do tih poseta.

Mrkić je istakao da je već danas, prvog dana boravka delegacije na čelu s predsednikom Tomislavom Nikolićem u Pekingu izvesno da je reč o veoma uspešnoj poseti, i da postignuti dogovori znače podršku Srbiji i njenom privrednom razvoju, ali i teritorijalnom integritetu.

"Koliki je značaj Nikolićeve posete govori i činjenica da je posle izbora novog kineskog rukovodstva ovo bila prva poseta jednog šefa države iz istočne i centralne Evrope. To ukazuje na značaj koji nam je ovde ukazan i u pogledu tretmana i sadržaja svega što je dogovoreno", rekao je Mrkić za Tanjug.

Mrkić je ukazao da je Kina ne samo druga svetska ekonomska sila, već i zemlja koja ima najveće devizne rezerve, najviše izvozi u svetu i u kojoj su najveće investicije iz sveta.

"Sa takvom zemljom je naš predsednik danas potpisao deklaraciju, a to se retko događa. To treba narod da zna, da kineske vlasti ne potpisuju svaki dan deklaracije tog tipa", ukazao je Mrkić.

Izvor: b92.net