Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Mostovi prijateljstva dugi dve i po decenije

Mostovi prijateljstva dugi dve i po decenije


Društvo Daleki istok nedavno je obeležilo 25 godina rada, tokom kojih je organizovalo veliki broj aktivnosti, radeći na povezivanju Srbije i Kine, saradnji i približavanju kulture, tradicije, jezika dva naroda, kao i gradova i opština dveju zemalja. Srbija i Kina imaju dobre i prijateljske odnose, kaže u razgovor

Društvo Daleki istok nedavno je obeležilo 25 godina rada, tokom kojih je organizovalo veliki broj aktivnosti, radeći na povezivanju Srbije i Kine, saradnji i približavanju kulture, tradicije, jezika dva naroda, kao i gradova i opština dveju zemalja. Srbija i Kina imaju dobre i prijateljske odnose, kaže u razgovoru za Međunarodni radio Srbija predsednik Društva Goran Vasiljević, ističući da su članovi Društva tokom poseta toj dalekoj zemlji doživljavali veoma lepe trenutke i da je odnos prema njima bio pun uvažavanja.

Društvo Daleki istok počelo je rad 25. decembra 1989. godine u Beogradu. Članovi i prijatelji društva su zaljubljenici u kineske tradicionalne vrednosti, u kinesku kulturu, jezik, kaže predsednik Društva Goran Vasiljević, dodajući da su to mahom nekadašnji studenti kineskog jezika, kao i sadašnji redovni studenti Univerziteta u Beogradu, koji uče kineski jezik i kulturu kroz besplatne programe u organizaciji Društva Daleki istok. Već šesta generacija studenata je upisana na početni nivo učenja kineskog jezika. Nastava se održava u Domu kulture Studentski grad u Beogradu i na Ekonomskom fakultetu, a odnedavno i na Matematičkom fakultetu, kaže Vasiljević.

Naš sagovornik dodaje da je, u saradnji Društva Daleki istok sa Bibliotekom Šangaja i Institutom za naučno-tehničke informacije tog grada, u Beogradu oktobra prošle godine prvi put bila postavljena velika izložba posvećena Danu svetskih gradova, koja je bila praćena programom koji su pripremili i izveli članovi Društva, obeležavajući tako dve i po decenije rada. Tokom Beogradskog sajma knjiga Društvo je postavilo veliku izložbu o kineskoj provinciji Fuđijan u Galeriji Narodne banke Srbije. Nakon toga Društvu je u gostima bila delegacija šangajskog distrikta Đading, pobratima beogradske opštine Voždovac. Pored susreta sa predstavnicima voždovačke opštine, razgovarano je i u Skupštini Grada Beograda o saradnji Beograda i Šangaja, navodi Vasiljević. On ističe da se na sprovođenju aktivnosti Društva podjednako angažuju svi, od predsednika do njegovih članova.

“Nikada nismo imali finansijsku pomoć, ali smo sami, svojim radom uspevali sve da postignemo i mislim da je to veliki uspeh. A to je potvrđeno i tokom Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope proteklog meseca u Beogradu, kada je kineski premijer lično primio članove Društva Daleki istok i u kratkom razgovoru se upoznao sa našim aktivnostima”, ističe naš sagovornik.

Najavljujući aktivnosti u ovoj godini, Vasiljević navodi da će aprila, u okviru posete visoke delegacije Šangaja Beogradu, članovi Društva učestvovati u postavljanju izložbe o tom kineskom gradu. U avgustu će nekoliko učenika iz opštine Voždovac biti gosti u letnjem kampu za mlade u Šangaju i distriktu Đading. U planu je i uzvratna poseta delegacije Društva Daleki istok i opštine Voždovac Šangaju i pomenutom distriktu, radi daljeg razvoja saradnje. U februaru će Društvo 25. put obeležiti Praznik proleća, odnosno kinesku Novu godinu. U programu će učestvovati članovi i prijatelji društva i studenti koji uče kineski jezik, uz tradicionalni kineski ples, pesme i originalne nošnje.

Ističući da Društvo ima odličnu saradnju sa brojnim institucijama i organizacijama u Srbiji i Kini, Vasiljević ukazuje da aktivnosti ovakvih društava mogu, i više nego što se pretpostavlja, da doprinesu i razvoju drugih vidova saradnje dve zemlje, uključujući i one u oblasti ekonomije. Podsetivši da je Društvo povezalo neke gradove i opštine u Srbiji i Kini, on dodaje da uspostavljanje takvih kontakata može da bude odlična osnova za buduće zajedničke projekte od obostranog interesa, u koje bi bili uključeni i privredni kapaciteti.

Izvor: glassrbije.rs