Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Mokranjac i Vujić na kineski način

Mokranjac i Vujić na kineski način


Kamerni orkestar „Zabranjeni grad” iz Pekinga i kontratenor Ksijao Ma izvešće tracicionalnu kinesku muziku u savremenom aranžmanu, ali i dela naših autora. Kako Mokranjčeva muzika može da zvuči pokazaće nam prvi kineski kontratenor, Ksijao Ma, sa Kamernim orkestrom„Zabranjeni grad” iz Pekinga, večeras

Kamerni orkestar „Zabranjeni grad” iz Pekinga i kontratenor Ksijao Ma izvešće tracicionalnu kinesku muziku u savremenom aranžmanu, ali i dela naših autora. Kako Mokranjčeva muzika može da zvuči pokazaće nam prvi kineski kontratenor, Ksijao Ma, sa Kamernim orkestrom„Zabranjeni grad” iz Pekinga, večeras (20 časova) nasceniKolarca u Beogradu, u okviru ciklusa „Velikani muzičke scene“. A dva dana kasnije na Međunarodnoj tribini kompozitora u holu Narodne banke Srbije, u 20 časova, orkestar će na svoj repertoar uvrstiti i „Kolo” Aleksandra S. Vujića, beogradskog kompozitora i dirigenta.

Za kineski Kamerni orkestar „Zabranjeni grad” važi mišljenje da svira sa zanosom koji se retko može sresti. A solistaKsijao Mapripada takvim muškim glasovima koji imaju raspon od tri oktave i pevaju zahtevne sopranske deonice, a danas su retki i veoma traženi.U prethodnih osamdeset godina ovoje tek osmi kontratenor kojigostuje na sceni Kolarca. Ksijao Ma nastupa ne samo u inostranim operama, već ostvaruje visoke domete u umetničkoj pesmi i muzičkom pozorištu. Onna jedinstven način izvodi i dela koja objedinjuju klasičnu i modernu popularnu muziku.

Pod dirigentskim vođstvom Liu Šuna muzičari iz ansambla „Zabranjeni grad”približiće nam dela kineske tradicionalne muzike na originalnim instrumentima, i u savremenim aranžmanima. A domaćem slušaocu svakako će mnogo značiti da čuje i kako će Ksijao Ma sa orkestrom interpretirati deo iz Mokranjčeve „Desete rukoveti” (pesmu „Pušči me“) specijalno obrađenu za njegov glas i orkestar žičanih instrumenata. Biće to prilika da se sasluša i arija iz Hendlove opere „Rinaldo”.

Kamerni orekstar „Zabranjeni grad“ jedan je od najuticajnijih ansambala ove vrste u svetu, a čine ga poznati muzičari najprestižnije obrazovne institucijeu Kini – Kineskog konzervatorijuma. Od osnivanja ovaj orkestaručestvuje u mnogim kineskim kulturnim aktivnostima i događajima.Do danas beleži nastupe u više od deset zemalja i regija, uključujući Australiju, Novi Zeland, Poljsku, Mađarsku, Rusiju, Rumuniju, Bugarsku, Meksiko, Kubu i Izrael, gde je osvojio naklonost hiljada ljubitelja muzike. Kineski orkestar čest je gost međunarodnih muzičkih festivala Brizbejn i Kanbera u Australiji, potom Velington i Okland na Novom Zelandu, „Žorž Enesku” u Rumuniji, „Servantes” festivala u Meksiku i „Huaji”u Singapuru. Gostovanje kineskih umetnikau Beogradu ugovoreno je još pre dve godine.

Muzički znalci za Kamerni orkestar „Zabranjeni grad”navode da „prikazuje jedinstvenu veličanstvenost i eleganciju kineske tradicionalne muzike na savremenoj sceni”. Dva dana nakon koncerta u Kolarcu,17. septembra, ostaje da čujemo kineske muzičare u istom sastavu i sa gotovo istim programom i na Međunarodnoj tribini kompozitora. Osim Mokranjca, na programu je i Vujićevo „Kolo”, kompozicija koju rado izvode domaći i inostrani ansambli.Dakle, tradicija na savremen način za probirljivo beogradsko uho.

Izvor: politika.rs