Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ministari odbrane Srbije i Kine o unapređenju saradnje

Ministari odbrane Srbije i Kine o unapređenju saradnje


Ministar odbrane Bratislav Gašić ocenio je danas, u razgovoru s kineskim ministrom nacionalne odbrane general-pukovnikom Čangom Vanćiuenom, da saradnja s Kinom predstavlja jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, koja kao vojno neutralna država nastoji da razvija balansiranu saradnju sa partnerima na

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocenio je danas, u razgovoru s kineskim ministrom nacionalne odbrane general-pukovnikom Čangom Vanćiuenom, da saradnja s Kinom predstavlja jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, koja kao vojno neutralna država nastoji da razvija balansiranu saradnju sa partnerima na Istoku i na Zapadu.

Gašić se sa kineskim kolegom sastao na marginama 4. Moskovske konferencije, sa kojim je razgovarao o mogućnosti za unapređenje vojne saradnje, kao i o aktuelnim političko-bezbednosnim pitanjima, saopštilo je Ministarstva odbrane.

Na sastanku je konstatovano da dve zemlje vezuju tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, ali i slični principi rešavanja problema u međunarodnoj politici.

Ministar odbrane Srbije je zahvalio na principijelnoj podršci koju Kina pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija čvrsto podržava politiku "jedne Kine".
Gašić je istakao da je treći Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, održan u decembru 2014. godine u Beogradu, bio dodatni podsticaj daljem intenziviranju saradnje.

Gašić i Vanćiuen su, kako se navodi, razmatrali mogućnosti za unapređenje vojnoobrazovne, vojno-ekonomske, vojno-tehničke i vojno-medicinske saradnje, u skladu sa ranije utvrđenim strateškim partnerstvom dve zemlje.

Dodaje se da će uspešnoj bilateralnoj vojnoj saradnji doprineti činjenica da se dvojica ministara sastaju drugi put u relativno kratkom periodu.

Izvor: tanjug.rs