Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ministar saobraćaja boravi u posjeti Kini: Brod ,,Budva“ spreman za eksploataciju

Ministar saobraćaja boravi u posjeti Kini: Brod ,,Budva“ spreman za eksploataciju


PODGORICA – U kineskom brodogradilištu Jinling juče je obilježena uspješno završena gradnja broda „Budva“, koji je spreman za eksploataciju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

PODGORICA – U kineskom brodogradilištu Jinling juče je obilježena uspješno završena gradnja broda „Budva“, koji je spreman za eksploataciju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

- Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sa predstavnicima „Barske plovidbe“ boravi u Kini, gdje je izgrađen drugi brod za tu kompaniju. I ovaj brod projektovan je u skladu sa svim međunarodnim standardima, nosivost mu je 36.000 bruto registarskih tona, dužina 180 metara, širina 30 i gaz 10 metara – kaže se u saopštenju Ministarstva.

Prema riječima Brajovića, riječ je o takozvanim „zelenim“ brodovima koji imaju manju potrošnju goriva i po svim karakteristikama nalazi se u samom svjetskom vrhu brodova tog tipa i tonaže.

Ministar je dodao da je ovaj posao jedan od najboljih pokazatelja kvaliteta saradnje sa Kinom.

- Ekonomska saradnja između dvije zemlje biće još bolja kada se započne realizacija i drugih infrastrukturnih projekata, u prvom redu gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare – navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da je „Budva“ već četvrti brod na kome će se vijoriti crnogorska zastava, a koji je Crna Gora pod povoljnim aranžmanom sa Poly grupom gradila u Kini, čime, kako se navodi, veoma uspješno ide u obnovu svoje pomorske flote.

Brajović je kazao da će brod ,,Budva“ uskoro krenuti u najam.

- Saradnja sa Poly grupom je od 2009. godine bila uspješna na zadovoljstvo kako kineske tako i crnogorske strane. Crnogorska plovidba ima već dva broda koja plove svjetskim morima ,,Kotor“ i ,,21. maj“, a 18. septembra ,,Barska plovidba“ je preuzela brod ,,Bar“ koji se sada puni teretom. Brod ,,Budva“ će poslije velikog kineskog praznika, dana osnivanja NR Kine koji se slavi 1. oktobra, krenuti u najam, kazao je Brajović nakon ceremonije u brodogradilištu Jinling.

Ministar je istakao da je veoma važna činjenica da ti brodovi imaju najam i da nemaju praznog hoda.

- To je važno i sa stanovišta racionalnosti i troškova. Veoma je važno što na ovim brodovima plove naši pomorci, jer mi imamo dugu pomorsku tradiciju i iskusne pomorce. Na ovim brodovima će uvijek biti neki kadet koji će se obučavati – rekao je Brajović.

Predsjednik borda direktora ,,Barske plovidbe“ Radovan Orlandić kazao je da je ovo poseban dan za tu kompaniju, ,,kada snažno iskoračava na pomorsko teretno međunarodno tržište“.

- Danas imamo zadovoljstvo da sa dva moderna broda iskoračimo snažno na međunarodno tržište i vratimo se na staze prekookeanske plovidbe. Cijeli aranžman je išao dobrim ritmom i kvalitetnim odnosom brodogradilišta, našeg kreditora EXIM banke i kompanije Poly. Sve to je učinilo da danas imamo ovako kvalitetan projekat – rekao je Orlandić.

Izvor: pobjeda.me