Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine posjetio kineske ambasade

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine posjetio kineske ambasade


Igor Crnadak, Ministar spoljnih poslova u sredu, 16. rujna, na poziv Dong Chunfeng, Kineski ambasador u toj zemlji, posetio kinesko ambasadu.

Igor Crnadak, Ministar spoljnih poslova u sredu, 16. rujna, na poziv Dong Chunfeng, Kineski ambasador u toj zemlji, posetio kinesko ambasadu. Igor Crndak u poseti kineskoj ambasadiKineski ambasador je prvo izrazio dobrodošlicu gostima is Crnadak razmenio mišljenje o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i važnim međunarodnim pitanjima. Dong je Crnadak predstavio pozadinu i značaj saradničkog mehanizma između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope te kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put”.

Isto tako, istakao je kako je mehanizam saradnje “16+1″ važan deo kinesko-evropske saradnje kojim će se ispuniti veliki zahtevi i želje za bilateralnom saradnjom između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, a provođenje inicijative "Jedan pojas, jedan put” okrepiti će razvoj svetske ekonomije. Kineska strana visoko ceni razvoj prijateljskih odnosa i saradnju u raznim oblastima sa BiH.

Podsjećamo, Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović je nedavno učestvovao u spomen aktivnosti za obeležavanje “3. rujna” u Kini, Termoelektrana Stanari, Njegova izgradnja je na kineske strane, biće ubrzo dovršena.

Dong je izneo duboko poverenje u daljnje provođenje još većeg broja projekata. Isto tako, naglasio je kako Kina podržava evropsku integraciju BiH i želi dalji razvoj njenog privrede, ravnotežu u odnosima između svih naroda te ispunjavanje uslova za pristup u EU.

Crnadak je zahvalio kineskom ambasadoru na pozivu te iskoristio priliku da naglasi kako se prijateljski odnosi između BiH i Kine neprekidno razvijaju, u politici ne postoji otvoreno pitanje između dve zemlje, a obe strane trebaju na tim temeljima nastaviti širenje ekonomske i trgovinske saradnje. BiH je visoko pohvalila primerno stajalište i uravnoteženi stav kineske strane po pitanju unutrašnjih odnosa BiH te je zahvalna kineskoj strani na dosljednoj pomoći i podršci svim balkanskim zemljama u procesu pristupanja u EU.

Pristupanje zemalja zapadnog Balkana u EU od velike je koristi za stabilnost u regionu i evropskoj integraciji, koje takođe promovisanju razvoj kinesko-evropskih odnosa. Crnadak je sada predstavila trenutnu situaciju u zemlji i 20. obljetnicu potpisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski mirovni sporazum je temelj zaštite stabilnosti i perspektive BiH te najbolji način za razvoj ove balkanske zemlje. Što se tiče 20. godišnjice potpisanja sporazuma, sve će BiH nastaviti da konsoliduje međusobnu ujedinjenje, Napori u ekonomskom razvoju, privlačenje investicija, širenje zaposlenosti te poboljšanje života stanovnika.

 

Izvor: kina-danas.com