Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Milutinović: Kina je sjajna, ali ne za mlade


Priznati srpski trener izjavio da najmnogoljudniju zemlju sveta oseća kao svoju državu, ali da tamo ne može da se vrati jer nije moguće nastaviti sa razvojem fudbala. Bora Milutinović odavno se dokazao u fudbaskom svetu. Predvodio je osam reprezentacija u karijeri, a sa pet različitih, uključujući i Kinu, i

Priznati srpski trener izjavio da najmnogoljudniju zemlju sveta oseća kao svoju državu, ali da tamo ne može da se vrati jer nije moguće nastaviti sa razvojem fudbala.

Bora Milutinović odavno se dokazao u fudbaskom svetu. Predvodio je osam reprezentacija u karijeri, a sa pet različitih, uključujući i Kinu, igrao je na Svetskim šampionatima.

"Kinu osećam kao svoju zemlju, živeo sam tamo i svaki put se rado vratim. Takođe, veoma sam vezan za Meksiko, tu živim sa ženom i ćerkom, bio sam selektor reprezentacije sedam godina i još 11 sam igrao i trenirao Pumas. Meksiko i Kina su dve zemlje koje veoma volim", rekao je Milutinović u intervjuu za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.

Presednik Kine Si Džiping rekao je prilikom posete Meksiku da ta reprezentacija najveću zahvalnost za uspehe upravo duguje Milutinoviću, pošto je nacionalni tim, dok je on bio selektor, igrao na Svetskom prvenstvu 2002. u Južnoj Koreji i Japanu.

"Probudio sam se i video mejl od prijatelja koji mi je napisao da je predsednik Si zapamtio naš uspeh da dobijemo ulaznicu za Svetsko prvenstvo. To je bilo pre više od 10 godina i ja sam bio veoma uzbuđen, ne mogu da verujem, to je sjajno priznanje od takvog čoveka", rekao je Milutinović.

On je dodao da je odmah pošto je čuo šta je predsednik Si rekao poželeo da se vrati u Kinu.

"Istina je da ne volim da pričam o kineskom fudbalu, jer želim da poštujem rad drugih, ali sam povređen jer tamo ne može da se nastavi sa procesom razvoja koji bi doneo radost navijačima", istakao je Milutinović.

Milutinović je pored Kine i Meksika još sa Kostarikom, SAD i Nigerijom učestvovao na svetskim prvenstvima.

Milutinović, koji je vodio selekcije Jamajke, Hondurasa i Iraka pošto je napustio Kinu, kazao je da ne bi trebalo da se meša razvoj reprezentacije Kine i nacionalnog prvenstva, koje sada ima neke velike svetske fudbalere.

"Ne bi trebalo da bude zablude, liga je u veoma dobroj finansijskoj situaciji, možete da kupite bolje igrače i angažujete svetski priznate trenere poput Marčela Lipija, ali da biste imali dobru nacionalnu selekciju potrebno je da postoji uravnotežen razvoj mladih fudbalera", rekao je Milutinović.

Srpski stručnjak je kao primer naveo Englesku, koja ima najbolju ligu na svetu, ali čija repreznetacija ne može već dugo da napravi značajniji uspeh.

"Moj savet za kineski fudbal je da poboljša razvoj mladih igrača. Reprezentacija je učestvovala na Svetskom prvenstvu jer je imala generaciju izuzetnih mladih ljudi", kazao je on.

Iako je napustio reprezentaciju Kine pre više od 10 godina, Milutinović je ostao veoma popularan u toj zemlji, gde ga na nacionalnoj društvenoj mreži prati preko četiri miliona ljudi.

"Imam blog na mreži Sina jer mi je to Kina ponudila. Mnogo me ispunjava u životu to što se kineski narod interesuje šta se dešava u mom životu", kazao je Milutinović.

Srpski treneri izuzetno su poštovani u Kini, o čemu svedoči o podatak da u prvoj ligi te zemlje trenutno rade Aleksandar Stanojević, Svetozar Šapurić, Simo Krunić, Dragan Okuka, Radomir Antić i Ljubiša Tumbaković.

Izvor: mondo.rs