Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Mihajlović: Srbija centar za infrastrukturu u regionu

Mihajlović: Srbija centar za infrastrukturu u regionu


BEOGRAD- Srbija će sasvim sigurno biti centar za infrastukturu i saobraćaj među 16 zemalja jugoistočne Evrope, koje u toj oblasti sarađuju sa Kinom, izjavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i najavila da će u poslednjem kvartalu ove godine početi modernizacija pruge Beograd-Budimpešta. &

BEOGRAD- Srbija će sasvim sigurno biti centar za infrastukturu i saobraćaj među 16 zemalja jugoistočne Evrope, koje u toj oblasti sarađuju sa Kinom, izjavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i najavila da će u poslednjem kvartalu ove godine početi modernizacija pruge Beograd-Budimpešta.

 

 

Mihajlović je ukazala i da trodnevna poseta potpredsednika kineske vlade Džang Gaolija Srbiji, koja je juče stigla u Beograd, ukazuje na dobre odnose između dve zemlje, kao i da Srbija, kao mala zemlja može da nađe svoje mesto u tim odnosima.

Ta poseta je važna i zbog kineskog Centra za infrastrukturu u regionu, jer sve što je Kina radila i što planira da radi u zemljama okruženja, je iz oblasti infarstrukture, a Srbija će biti centar za infrastrukturu, poručila je Mihajlović.

To će nam, kako je istakla, dati mogućnost da budemo deo velikog posla koji će Kina raditi u budućnosti i da budemo deo projekta, kao što je kineski "put svile".

Mihajlović je istakla da se projekat pruge Beograd-Budimpešta, koji se realizuje u saradnji sa kineksim partnerima izvodi po planu i da počinju razgovori o načinu finansiranja tog projekta.

Srbija i Mađarska su završile studiju izvodljivosti za taj projekat i poslale je kineskim partnerima koji su nam vratili ta dokumenta i sada tehničke radne grupe Kine, Srbije i Mađarske rade usaglašavanje kompletne studije, rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije.

Ta studija će biti završena do kraja juna i 20. jula će biti predstavljena u Budimpešti, najavila je Mihajlović, koja je i ministar za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu.

Ona je ukazala da je Srbija u nešto povoljnijoj poziciji od Mađarske jer se jedan deo pruge na našoj teritori već finansira iz ruskog kredita i, kako je istakla, praktično počinjemo modernizaciju pruge u poslednjem kvartalu ove godine.

Razgovori o načinima i izvorima finansiranja će biti trojni- između Kine, Srbije i Mađarske i sve opcije su na stolu, kazala je Mihajlović.

Ona je rekla da je Mađarska zinteresovana za kredit, a Srbija za neki drugi vid fnansiranja, ali i dodala da će se o tome razgovarati tek kada studija bude završena.

Kada je rec o Koridoru 11, ona je istakla da bez obzira što kineske firme nisu predale svoju tendersku dokumentaciju, vode se razgovori i sa jednom i drugom kompanijom, i sa Šandongom i sa CRBC-ijem.

Od njih smo, kako je rekla, dobili okvirne krajnje ponude i sada ćemo kroz vladinu radnu grupu videti šta je najbolje za nas i doneti preliminarnu odluku o nastavku razgovora.

Izvor: tanjug.rs