Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Međunarodnom sajmu turizma u šangaju

Međunarodnom sajmu turizma u šangaju


Sajamska manifestacija, koja okupi više od 2.500 izlagača, vodeće turističke velesile sveta, s razlogom zaslužuje epitet globalnog događaja. Upravo to se dogodilo u Šangaju, ali je odjek ove manifestacije u zemljama Balkana, od kojih su neke, poput Srbije, bile prisutne u Šangaju, ipak bio nesrazmeran njegovo

Sajamska manifestacija, koja okupi više od 2.500 izlagača, vodeće turističke velesile sveta, s razlogom zaslužuje epitet globalnog događaja. Upravo to se dogodilo u Šangaju, ali je odjek ove manifestacije u zemljama Balkana, od kojih su neke, poput Srbije, bile prisutne u Šangaju, ipak bio nesrazmeran njegovom stvarnom značaju.

Od svih bivših jugoslovenskih repuboika, na Međunarodnom sajmu turizma u šangaju predstavile su se jedino Srbija i Slovenija. Iako dobro organizovani i simpatično uređeni, štandovi dve bivše jugoslovenske republike bili su u senci paviljonskih gabarita vodećih turističkih velesila.

Možda najprestižniji i najatraktivniji sistem štandova, povezan u jednu logičku i estetsku celinu, koja je po atraktivnosti prednjačila, imala je Ruska federacija, koja razvija veliki broj projekata turističke saradnje sa Narodnom Republikom Kinom.

Uz nju, po maštovitosti i originalnosti ideja, isticali su se kineski gradovi i provincije.

Od država centralne i istočne Evrope, jedan do najzanimljivijih štandova imala je Mađarska, koja je zakupila možda i iznenađujuće veliku površinu, koju je oplemenila zanimljivim i atraktivnim, ali pre svega modernim sadržajima.

Smatra se da je uspeh to što su se Srbija i Slovenija uopšte pojavile i predstavile u Šangaju. Njihove štandove i turističku ponudu, videle su hiljade turističkih radnika i direktora turističkih agencija. Sličan njihovim, bio je i štand Bugarske.

Ipak, poznavaoci prilika u turizmu, ističu da efikasnost nastupa srpskih i ostalih turističkih posleniak iz bivše Jugoslavija leži u povezivanju i zajedničkoj ponudi.

Pokazalo se da je upravo prva organizovana grupa kineskih turista obišla više zemalja regiona, a ne samo jednu.

U beogradu, onisu uživali u restoranima Skadarlije i videli su srpske prirodne lepote, ali je izvesno da bi teško, samo zbog jedne male evropske zemlje, pošli a toliki put. Istraživanja pokazuju, naime, da kineski turisti sve češće putuju na duže relacije u Evropu i druge krajeve sveta. Zbog toga, države koje su po površini male, trebalo bi da udruže svoje najatraktivnije turističke potencijale, kako bi ih privukle.

Šta više, uskoro put Balkana odlaze još dve turističke grupe iz Kine. I one će obići više zemalja regiona, uključujući i Srbiju.

Govoreći na predstavljanju nacionalnih turističkih proizvodam, na skupu upriličenom na marginama Međunarodnog sajma turizma, Jordan Trajkov, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Republike Makedonije, najavio ej da će uskoro u Makedoniji okupiti turističke poslenike regiona, kako bi načinili zajedničku startegiju nastupa na kineskom tržištu.

Kinesko iskustvo moglo bi da bude značajno republikama bivše Jugoslavije, tim pre što će putem kineskih turista, izvesno, tokom narednih decenija krenuti i građani drugih država BRIKS-a, koje beleže znatan ekonomski rast.

Jedini način da se privuku turisti, danas iz Kine i Rusije, a sutra iz Brazila i Indije, jeste udruživanje turističkih potencijala regiona. Ukoliko region profiliše turističku mrežu, koju oproba među kineskim i miožda ruskim turistima, imaće uhodan sistem za druge prekookeanske i transkontinentalne turiste.

Za sada, čini se da su se Češka i Austrija, dve države bez izlaska na more, najuspešnije pozicionirale na turističkom tržištu Kine.

Kineski građani sve češće, kada žele da upoznaju Evropu, putuju u ove zemlje. Među njima, jedino je Češka u programu saradnje Narodne republike Kine s državama centralne i istočne Evrope.

Srbija je za sada na dobrom putu, jer prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede, Gorana Petkovića, Srbija upravo i razvija takvu saradnju sa susedima, u cilju privlačenja kineskih turista.

Zbog toga je mali, ali odlično uređen i osmišljen štand, koji su uspešno organizovale i vodile Aneta Uskoković i Jana Jevtović iz Turističke organizacije Srbije, možda i dovoljan korak. Pod uslovom da bude prvi u nizu sve uspešnijih koraka, koje će kineski turisti slediti ka Balkanu.

Izvor: serbian.cri.cn