Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Makedonija se nada jačanju suradnje i bilateralnih odnosa s Kinom


SKOPLJE, 19. studenoga (Xinhua) - Makedonski premijer Nikola Gruevski će od 24. do 25. studenoga u kineskom Suzhou prisustvovati četvrtom sastanku čelnika Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (CEE, engl.). To će biti njegov treći posjet Kini, čiji je cilj jačanje prijateljskih i suradničkih odnosa između d

SKOPLJE, 19. studenoga (Xinhua) - Makedonski premijer Nikola Gruevski će od 24. do 25. studenoga u kineskom Suzhou prisustvovati četvrtom sastanku čelnika Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (CEE, engl.). To će biti njegov treći posjet Kini, čiji je cilj jačanje prijateljskih i suradničkih odnosa između dviju zemalja.

Nikola Grueski pred put u KinuU posljednje vrijeme je bilo nekoliko primjera makedonsko-kineske suradnje. Makedonske željeznice su 15. studenoga kupile vlak od kineske tvrtke CRRC.

Električni vlak ima kapacitet od 200 putnika te je prvi od šest vlakova koje je makedonska vlada kupila od Kine. CRRC će do kraja godine isporučiti još jedan električni vlak te četiri dizelska u prvoj polovici 2016. godine.

Suradnja između Makedonije i Kine je proširena u mnogim drugim područjima kao što su infrastruktura, trgovina, obrana, obrazovanje i kultura.

Bivši makedonski diplomat u Kini Risto Nikovski je izjavio da bi Makedonija trebala težiti povećanju suradnje s Kinom.

"Kina se dokazala kao svjetsko gospodarsko čudo na kraju 20. i početkom 21. stoljeća.", rekao je.

Od ostalih projekata tu su dvije nove državne autoceste, Miladinovci-Štip i Kičevo-Ohrid, za koje je Kina osigurala gotovo 580 milijuna eura kredita.

Autoceste, koje financira kineska banka Exim, zajedno grade tvrtka Sinohydro iz Kine i makedonske građevinske tvrtke.

Prva autocesta, duga 50 kilometara, povezat će glavni grad Skoplje s gradom Štipom, važnim gospodarskim središtem na istoku zemlje. Druga autocesta na zapadu zemlje, duga 57 kilometara, poboljšat će povezanost s turističkim središtem Ohridom.

Makedonski poduzetnici su zainteresirani za potencijale velikog kineskog tržišta. Iako veliki troškove prijevoza za sada ostaju najveća prepreka, obujam trgovinske razmjene između dvije zemlje je u neprestanom rastu.

U prvih devet mjeseci 2015., ukupni izvoz makednoske robe na kinesko tržište je iznosio 111 milijuna eura, što je 2,5 puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su makedonskog zavoda za statistiku.

Vino, mramor i meso su makedonski proizvodi koji se najbolje prodaju u Kini.

"Makedonija i Kina održavaju snažne bilateralne kulturne i gospodarske odnose, koji su trenutačno na povijesnoj razini.

Naše odnose gradimo na temelju duha prijateljstva, uzajamnog razumijevanja i poštivanja. Kina je u posljednjih nekoliko godina bila najveći trgovinski partner Makedoniji", stoji u priopćenju makedonskog ministra vanjskih poslova.

Više od 100 makedonskih tvrtki su članovi udruženja trgovinu i poslovne odnose s Kinom u Gospodarskoj komori u Skoplju.

"Tvrtke u području izgradnje, trgovine i teške industrije trenutačno imaju snažne veze s Kinom. Neprestano radimo na poboljšanju i olakšavanju postupaka za ovu suradnju," izjavila je predsjednica komore Danijela Aleksovska.

Izvor: croatian.cri.cn