Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Lu Šan: Autoput sigurno za 4 godine!

Lu Šan: Autoput sigurno za 4 godine!


Kompanija CRBC spremna je da odmah počne sa projektom izgradnje dionice Smokovac - Mateševo, na budućem autoputu Bar-Boljare, saopšteno je našim novinarima u sjedištu te kompanije u Pekingu. Čeka se zeleno svjetlo crnogorskog parlamenta. Kinezi su uvjereni da će put završiti za četiri godine, a u Crnu Goru ve

Kompanija CRBC spremna je da odmah počne sa projektom izgradnje dionice Smokovac - Mateševo, na budućem autoputu Bar-Boljare, saopšteno je našim novinarima u sjedištu te kompanije u Pekingu. Čeka se zeleno svjetlo crnogorskog parlamenta. Kinezi su uvjereni da će put završiti za četiri godine, a u Crnu Goru već su stigli inženjeri i drugi stručnjaci iz kineske kompanije.

Mosta Moračica, najzahtjevniji dio prve dionice

"Već odavno smo uspješno završili sve pripreme sa naše strane, uključujući dizajnerske i druge poslove. Kad crnogorski parlament usvoji zakon i kada Vlada kompletira pravne preduslove, možemo odmah početi sa projektom, uključujući opremu i ljudske resurse", kazao je predsjednik CRBC-a, Lu Šan.

Gradili grandiozne projekte

On je istakao i da je CRBC renomirana međunarodna kompanija.

"Nigdje ne možete naći dokument ili pročitati u novinama da ugovore nijesmo ispoštovali 100 odsto. Potpuno smo uvjereni da ćemo završiti projekat za četiri godine", kazao je on.

U CRBC-u su više nego uvjereni da će posao izgradnje dionice autoputa biti završen po planu. CRBC se nalazi među četiri najveće kompanije u Kini, a to je najveća građevinska kompanija u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

CRBC stoji iza mnogih grandioznih projekata, kao što su Ćin Dao bridž, najduži most preko mora na svijetu, dug 41,5 kilometara. Izgradili su brojne autoputeve i pruge, drugi najduži tunel na svijetu.

U kineskoj kompaniji već ima informacija o lokalnim kompanijama koje bi mogle biti angažovane u ovom poslu. U jeku radova, kako se procjenjuje, biće zaposleno oko 4.000 ljudi, a 30 odsto biće domaći resursi.

Neće uvoziti hranu iz Kine

Prvi čovjek kompanije kazao je da zna da su kontrola i kvalitet hrane u Crnoj Gori dostigli visoke standarde, te da nijesu razmatrali mogućnost uvoza hrane iz Kine, osim dijela tradicionalne kineske kuhinje koje nema u Crnoj Gori. Uvoziti vodu, hranu i piće iz Kine, uostalom, nije ni ekonomski isplativo.

Prvi čovjek kompanije rekao je kako smatraju da je projekat u Crnoj Gori veoma važan da pokaže svijetu da CRBC "može da radi ovakve projekte ne samo u Kini, već i u Evropi".

"Poštujući vaše striktne propise i zakone, koristeći sofisticiranu opremu i vještine. S obzirom na to da je projekat u Evropi, razmatramo opciju da angažujemo što je više moguće domaće radne snage. Ali imajući u vidu kompleksnost projekta, biće neophodno da određeni broj eksperata i naših stručnjaka budu prisutni kako bi napravili balans izmeu zapošljavanja i kvaliteta i dinamike radova. Naći ćemo način da otvorimo mogućnosti za nova radna mjesta za crnogorske radnike, ali i voditi računa o kvalitetu projekta", rekao je on.

Izvor: rtcg.me