Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ljubiša Samardžić za CRI: Voleo bih još jednom da vidim Kinu

Ljubiša Samardžić za CRI: Voleo bih još jednom da vidim Kinu


Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca i priznati reditelj Ljubiša Samardžić uz Batu Živojinovića svakako je najpoznatiji srpski umetnik u Kini, a za filmovima Šibe Krvavca „Valter brani Sarajevo" i „Most", u kojima je igrao, vladala je prava pomama u kineskim bioskopima. Tokom Dana srpskog filma u Kini od

Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca i priznati reditelj Ljubiša Samardžić uz Batu Živojinovića svakako je najpoznatiji srpski umetnik u Kini, a za filmovima Šibe Krvavca „Valter brani Sarajevo" i „Most", u kojima je igrao, vladala je prava pomama u kineskim bioskopima. Tokom Dana srpskog filma u Kini od 18. juna do 5. jula Samardžićev najnoviji film „Miris kiše na Balkanu" ponovo je izazvao veliko interesovanje kineske publike. Ljubiša Samardžić se u razgovoru za Kineski međunarodni radio priseća svojih ranijih putovanaj po Kini, govori o snovima i novom projektu, i najavljuje skori dolazak u Kinu.

- Kina je verovatno jedna od najznačajnijih zemalja sveta i zemlja, koju ja najviše poštujem od svih inostranih zemalja. Poštujem njihovu veliku ljubav prema stvaralaštvu, umetnosti i kulturi. Bio sam više puta u Kini, prvo kada se prikazivao „Valter" i kada sam ja bio da se predstavim kineskoj publici, a posle i na premijeri filma „Kraljevski voz", koji je takođe imao ogroman uspeh. Posebno mi je drago da se u Kini poštuju i radovi novijih srpskih autora, pa naravno i moje stvaralaštvo.

„Miris kiše na Balkanu" kao film i serija ima svojih prednosti, pošto je ušla u 20 najboljih televizijskih i filmskih serija na svetu.

Kineska kinematografija je od ove godine najveća kinematografija na svetu. Istovremeno se takmiči i sarađuje sa najvećim svetskim kinematografijama – američkom, holivudskom i evropskim kinematografijama. Ima li danas u Kini mesta za srpske filmove?

- Kina je sada postala vodeća sila što se tiče filmske umetnosti. Iznenađen sam njihovom estetikom i iskrenošću, i poštenju kada je u pitanju stvaralaštvo. Reditelji poput Džang Jimoua i cele te generacije ostavili su veliki pečat na mene, ali i na srpksu kulturu, jer ni jedan međunarodni festival, koji se održava u Srbiji nije prošao, a da na njemu ne budu prikazana tri do četiri svetski poznata filma iz Kine.

Da li planirate uskoro da posetite Kinu?

- Imao sam više puta poziv da dođem u Kinu, ali u ozbiljnim sam godinama. Ipak, planirao sam u svakom slučaju da dođem, voleo bih još jednom da vidim Kinu. Imao sam privilegiju da sam putovao vozom iz Pekiga do Šangaja, preko Nankinga, tako da sam Kinu uzduž i popreko doživeo kao svoju zemlju.

Znam da ste jednom prilikom putovali od Pekinga do Šangaja u vozu u kome ste bili sami sa suprugom?

- Najlepša stranica tog putovanja je što je hostesa, koja je sedela u jednom separeu, počela da peva melodiju iz Valtera „O bela ćao". Ja sam prihvatio pevanje i nas dvoje smo otpevali melodiju do kraja. To je za mene bilo najlepše putovanje, koje sam doživeo u Kini.

Već ste pomenuli da su film i serija „Miris kiše na Balkanu" sjajno prihvaćeni. Da li planirate neki naredni projekat?

- U godinama sam, pa ne mogu da planiram mnogo. Srbija nema dovoljno sredstava da može da napravi neko veliko delo sada, prvenstveno se vodi računa o egzistenciji ljudi. Ali u svakom slučaju, sanjam nekoliko filmova. Sanjam Ivu Andrića i njegovu „Travničku hroniku". Ipak, nadam se da ću jednom možda i realizovati taj svoj san – „Naka mi snovi budu prisutni svaki dan".

Izvor: serbian.cri.cn