Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Lice kineske ekspanzije u Srbiji

Lice kineske ekspanzije u Srbiji


Beograd -- Sinohidro korporacija – kineska građevinska mega kompanija odlučila je da svoje evropsko sedište otvori upravo u Beogradu. Ovu korporaciju je nedavno ugledni londonski Fajnenšal Tajms posvetio tekst pod naslovom Lice kineske internacionalne ekspanzije“. Preko 130.000 zaposlenih, 20 milijardi dol

Beograd -- Sinohidro korporacija – kineska građevinska mega kompanija odlučila je da svoje evropsko sedište otvori upravo u Beogradu.

Ovu korporaciju je nedavno ugledni londonski Fajnenšal Tajms posvetio tekst pod naslovom Lice kineske internacionalne ekspanzije“.

Preko 130.000 zaposlenih, 20 milijardi dolara godišnjeg prihoda, 310 projekata u izgrađnji vrednih 29 milijardi dolara u 58 zemalja...

Brojke za koje je teško poverovati da se odnose na jednu kompaniju, makar bila i kineska. Ali to su brojke koje će skromno izneti predstavnici kompanije Sinohidro (Sinohydro), koji su od pre par meseci postali naši sugrađani. Sinohidro je odlučio da se centrala za evropske operacije otvori upravo u Beogradu. Odavde se koordiniraju poslovi od Rumunije do Portugala, a rezultati su stigli i prvi Ugovori su već potpisani.

Više je razloga zbog kojih je Sinohidro došao baš u Srbiju, iako u njoj još nema ugovoren nijedan projekat. Kao jedna od retkih kineskih kompanija koja ima potpisan Ugovor o Strateškom partnerstvu sa Kineskom državnom EXIM bankom, imaju obavezu i opredeljenje da prate planove banke i garantuju realizaciju međunarodnih projekata od Kineskog nacionalnog interesa. Do sada su sproveli u delo 55 građevinskih projekata finansiranih sa 8 milijardi dolara od strane EXIM banke. Sa nedavnim osnivanjem specijalnog fonda od 10 milijardi dolara za Jugoistočnu Evropu, koji ima za cilj da pod povoljnim uslovima pomogne razvoj energetike i infrastrukture u lokalnim državama, Sinohydro je prepoznao Srbiju kao zemlju sa velikim potencijalom za razvoj, sa tradicijom u građevini i inžinjeringu, dobrom lokacijom i sa prijateljskim odnosom prema Kini.

Spremaju se za prvi posao u Srbiji. Najozbiljniji su kandidati za izvođenje prvog projekta iz fonda „10 milijardi“, u pitanju je Koridor XI. Njihove reference i saradnja sa EXIM bankom trebaju biti garancija za uspešno povezivanje Čačka i Beograda. Njima tuneli ne bi trebali biti problem, izgradili su najduži tunel na svetu dugačak neverovatnih 86 kilometara! Govoreći o rekordima, izgradili su i najveću hidrocentralu na svetu još neverovatnije snage, čitavih 32x700MW – što je približno kao 14 termocentrala Nikola Tesla A, ponosa naše elektroprivrede.

Nadaju se da će izbor Beograda da im donese sreću i mnogo posla, a kažu da u Beogradu ima dovoljno kineskih restorana da nahrane sve njihove kolege koji se spremaju da im se pridruže u našoj prestonici.

Žele da pomognu srpsku građevinsku industriju i poseban potencijal vide u saradnji i mogućem međunarodnom strateškom partnerstvu sa našim Energoprojektom. Prvi razgovori su obavljeni, i osim što su obe kompanije osnovane 1951. Godine, dele i istu šemu organizacije, principe rada, međunarodni duh i zajedničke prijatelje na svim kontinentima.

Interesantan je podatak da je predsednik Kine, Hu Đintao, po diplomiranju izabrao upravo Sinohydro da u njemu gradi profesionalnu karijeru. To mu je donelo velike mogućnosti, a Sinohydru danas intimnu naklonost najviše vlasti.

Izvor: b92.net