Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Li Kećijang i Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu

Li Kećijang i Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu


Nakon 4. samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Sudžou, kineski premijer Li Kećijang je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Letonije Lajmdotom Straujuma prisustvovao konferenciji za štampu posvećenoj rezultatima samita. Li Kećijang je rekao da su se učesnici složili da se

Nakon 4. samita lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Sudžou, kineski premijer Li Kećijang je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Letonije Lajmdotom Straujuma prisustvovao konferenciji za štampu posvećenoj rezultatima samita. Li Kećijang je rekao da su se učesnici složili da se razmena i saradnja Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, od formiranja mehanizma za saradnju, neprestano produbljuje. Na ovom skupu je prvi put usvojen petogodišnji plan o produbljivanju saradnje, što pokazuje da će mehanizam nastaviti da funkcioniše i da će perspektiva biti još šira.

Vucic - Li Kecijang na konferenciji za novinareLi je naglasio da se kineska strana zalaže za formiranje otvorenog, tolerantnog i uzajamno korisnog partnerstva. On je precizirao da će ove zemlje ispuniti Srednjoročni plan o saradnji i Smernice iz Sudžoa. One će neprestano poboljšavati infrastrukturu i međusobno povezivanje, kao što je pruga Beograd – Budimpešta. Osim toga, razgovaraće o saradnji kada su luke na Jadranskom, Baltičkom i Crnom moru u pitanju, proširiti kanale finansiranja, unaprediti rast trgovine i investicija, jačati kulturnu i društvenu razmenu.

Vučić i Straujuma su izjavili da zemlje centralne i istočne Evrope podržavaju Srednjoročni plan saradnje i Smernice iz Sudžoa, kao i da pozdravljaju učešće kineskih preduzeća u izgradnji infrastrukture u regionu. Dvoje premijera pozdravilo je uspostavljanje konomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile za XXI vek.

Izvor: serbian.cri.cn