Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Li Kećiang izneo predloge o razvoju saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Li Kećiang izneo predloge o razvoju saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope


Kineski premijer Li Kećiang i premijeri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope učestuju na samitu u Bukureštu. Tokom samita biće usvojeno niz dokumenata koji će proširiti okvire medjusobne saradnje, posebno one koja se tiče investicija i infrastrukture. Učesnici samita složili su se da treba pružiti više

Kineski premijer Li Kećiang i premijeri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope učestuju na samitu u Bukureštu.

Tokom samita biće usvojeno niz dokumenata koji će proširiti okvire medjusobne saradnje, posebno one koja se tiče investicija i infrastrukture.

Učesnici samita složili su se da treba pružiti više podrške malim srednjim preduzećima i dati im veću i aktivniju ulogu u bilateralnoj trgovini.

Premijer Li Kećiang je rekao da trgovinska razmena Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope čini 10 odsto kineske trovinske razmene sa inostranstvom i da je to veliki potencijal razvoja.

On je izneo nekoliko predloga za produbljivanje odnosa izmedju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Oni se odnose na dupliranje obima trgovinske razmene, kooperaciju u saobraćajnoj infrastrukturi, razvoj novih vidova energije, finasije i jačanje saradnje na nivou lokalnih vlada.

Rumunski premijer Viktor Ponta je rekao da ovaj region ima dosta potencijala kada je reč o trgovini i investicijama.

Li je na Ekonomskom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope rekao da su Kina i 16. zemalja centralne i istočne Evrope uspostavile ravnopravne odnose, koji se baziraju na uzajamnom poštovanju. Saradnja Kine sa ovih 16. zemalja se neprekidno razvijala, pa postoji velika verovatnoća da će uzajamno korisna saradnja doprineti zajedničkom razvoju, rekao je Li.

Kineski premijer je izneo tri predloga za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope: prvo, u sledećih pet godina treba duplo povećati vrednost trgovinskih razmena; drugo, narednu godinu proglasiti za godinu ubrzanog razvoja ekonomsko-trgovinske saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope; treće, povećati međusobne investicije, uzajamno stvarati mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta i odobriti veći pristup tržištu.

Li je istakao da Kina nikada nije težila pozitivnom spoljnotrgovinskom bilansu sa zemljama centralne i istočne Evrope, nego je donosila praktične mere za razvoj ekonomsko-trgovinske saradnje.

Govor kineskog premijera pozitivno su ocenili učesnici Ekonomskog foruma u Bukureštu, predstavnici političke, komercijalne i drugih oblasti.

Izvor: serbian.cri.cn