Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ledena kapljica iz Rusnice na stolovima kineskih bogataša

Ledena kapljica iz Rusnice na stolovima kineskih bogataša


Zastupnik u Kini, Josip Glušac: Već smo sada pred zaključenjem nekih aranžmana, a s 90-postotnom sigurnošću možemo reći da ćemo moći prodati sve zalihe.

Zastupnik u Kini, Josip Glušac: Već smo sada pred zaključenjem nekih aranžmana, a s 90-postotnom sigurnošću možemo reći da ćemo moći prodati sve zalihe.

Najpoznatiji zagorski vinar Boris Drenški, koji se dosad sa svojim ledenim predikatima vina okrunio s čak 22 Decanterova odličja, najprestižnijom nagradom u “svijetu vina”, prošlog se tjedna predstavio i na kineskom tržištu. U južnokineskom gradu Sanyou, na Sajmu luksuza, putem svog zastupnika u Kini Josipa Glušca i njegove kompanije registrirane u Kini, izložio je 648 butelja. Butelje od dva i pol decilitra bile su ukrašene i narukvicama od jadranskih koralja i dubrovačkom kopčom. Iz Sanyoua, gdje živi sa suprugom Kineskinjom, javio nam se i sam zastupnik Glušac.

Surađuju dvije godine

- Suradnju s Borisom Drenškim uspostavio sam još prije dvije godine, a u rujnu prošle godine u Kinu mi je poslao prvu paletu butelja. Budući da je za ishođenje papira za plasman robe u Kini potrebno i po nekoliko mjeseci, vino smo tek sad prvi put predstavili na Sajmu luksuza. Moram priznati da je izazvalo veliku pozornost i već smo pred zaključenjem nekih aranžmana. Uvezeno ćemo sigurno prodati, a sa 90-postotnom sigurnošću mogu tvrditi da ćemo moći prodati i sve Bodrenove zalihe. One danas iznose tri do četiri tisuće bočica, no za nekoliko godina taj će broj porasti na 20-ak tisuća boca - rekao nam je Glušac. Na pitanje kako Kinezi reagiraju na zagorsku kapljicu, Glušac kaže kako za vrhunsku robu problema nema.

- Kinezi s najvećom platežnom moći vrlo dobro znaju što kupuju i sve dobro provjeravaju putem interneta. Za jeftina vina i ostalu jeftinu robu nisu zainteresirani, jer toga proizvode dovoljno u Kini, no luksuzni proizvodi imaju svoju prođu. Kinezi inače tradicionalno piju svoje rakije od riže i grožđa i ne vole baš slatko, no mlađi i bogatiji se sve više okreću zapadu, posebice brendiranoj robi. Od ledenih vina tu se piju najčešće kanadska i njemačka vina, a hrvatska, za koja je malo koji Kinez i čuo, su im čista egzotika. Kako na troškove do plasmana robe na tržište otpada više od 60 posto od vrijednosti robe, realna cijena jedne butelje od dva i pol decilitra je nekih 50-ak eura - rekao nam je Glušac.

Hrvatska mu premala

Vlasnik Vinarije Bodren, Boris Drenški iz Rusnice, kaže kako je gospodarska kriza i recesija podosta smanjila potražnju za skupocjenim vinima, a kako je lani posadio novi nasad vinograda od 20-ak tisuća trsova, tržište u Hrvatskoj mu je jednostavno premalo, pa se mora okrenuti i onim dalekoistočnim. - Daj Bože da mi ovaj posao s Kinezima krene. Tada bih ozbiljno mogao razmišljati i proširenju svoje proizvodnje i na ostala predikatna vina, a ne samo na ledenu berbu - rekao nam je Boris Drenški.

Izvor: vecernji.hr