Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kragujevac očekuje kineske kompanije

Kragujevac očekuje kineske kompanije


Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, tokom prve zvanične posete Kragujevcu, obišao nekoliko preduzeća i razgovarao sa predstavnicima grada o mogućnostima za veću saradnju. Ambasadora Kine dočekali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sa članovima Gradskog veća Minjom Obradović, Daliborom Jekićem i P

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, tokom prve zvanične posete Kragujevcu, obišao nekoliko preduzeća i razgovarao sa predstavnicima grada o mogućnostima za veću saradnju. Ambasadora Kine dočekali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sa članovima Gradskog veća Minjom Obradović, Daliborom Jekićem i Predragom Džajevićem.

Gosti iz Kine su obišli pet kragujevačkih kompanija, među kojima su “Zastava kamioni”, “Zastava vozila” i “21.oktobar”.

Podsetimo, “Zastava vozila” više meseci vodi intenzivne razgovore sa kompanijama iz Kineo mogućnosti proizvodnje lakih dostavnih vozila, minibuseva, kombija, kamiona i prikolica u svojim fabrikama u Kragujevcu i Somboru. Na drugoj strani preduzeće “Zastava kamioni” potpisalo je sa kineskom firmom “JAK motors” memorandum o saradnji, a prema rečima Dragana Srejovića, generalnog direktora Grupe Zastava vozila, za fabriku “Zastava kamioni” su zainteresovane tri kineske kompanije, za fabriku “Zastava specijalna vozila” iz Sombora zainteresovane su dve, a za fabriku “Zastava impro” iz Kragujevca jedna kineska kompanija.

Ambasador Mančang je rekao da kineske i kragujevačke kompanije vode direktne razgovore o konkretnoj saradnji u automobilskoj industriji, mada postoje određeni problemi.

- Na primer, ovde se traži “euro 5″ standard, a naše komapanije proizvode po standardu “euro 4″. To što danas kineske kompanije ne mogu, ne znači da neće moći sutra, mnogo je važnije da mi hoćemo, da imamo volju i želju da dođe do te saradnje. Tražimo način – rekao je ambasador Mančang.

On je dodao da su sa gradonačelnikom Nikolićem razgovarali o mogućnostima saradnje i u drugim oblastima, od stočarstva do industrijskih zona, te da će sve informacije preneti kineskim kompanijama.

- Naša Vlada i Ambasada Kine ohrabriće zainteresovane investitore da dođu u Kragujevac i pronađu zajedničke interese sa vašim kompanijama kako bismo razvijali uzajamno korisnu ekonomsku saradnju. Gradonačelnik Kragujevca me je obavestio da će uputiti pozivno pismo kineskim kompanijama da dođu u Kragujevac kako bi ostvarile prvi kontakt. Kina ima razvijenu i tekstilnu industriju, a ovde postoji tržište kvalifikovane radne snage, pa je i to bila tema razgovora – rekao je Mančang i podsetio da Srbija ima ugovor o izvozu jagnjadi u Kinu, koja je ogromno tržište a nema dovoljno jagnjadi.

Gradonačelnik Radomir Nikolić ocenio je posetu kineske delegacije kao izuzetno važnu.

- Ovo je bila prilika da ambasadoru Narodne Republike Kine predstavimo sve ono što Kragujevac izdvaja na investicionoj mapi Srbije. Prezentovali smo sve prednosti, zamolili smo Nj.E. Li Mančanga da zainteresuje investitore iz Kine za Kragujevac, objasnili smo kakvi su nam planovi, šta želimo kao grad, gde se nalazi naša privreda danas i kako je to izgledalo nekada. Verujem da ćemo naći zajednički jezik, kako je i sam ambasador rekao, i da ćemo uspeti da otvorimo nova radna mesta zahvaljujući kineskim investitorima - istakao je Nikolić.

Izvor: sumadijapress.co.rs