Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kostolac dobio kinesku četvrt

Kostolac dobio kinesku četvrt


U krugu kostolačke termoelektrane smešteno neobično stambeno naselje sa blizu 400 kineskih radnika. Rade na remontu, a gradiće i novi blok B3. Kada svi stignu, biće ih 1.000, ostaju do 2019. godine

U krugu kostolačke termoelektrane smešteno neobično stambeno naselje sa blizu 400 kineskih radnika. Rade na remontu, a gradiće i novi blok B3. Kada svi stignu, biće ih 1.000, ostaju do 2019. godine

PODNO dimnjaka termoelektrane „Kostolac B“, na par stotina metara od obale reke Mlave, već godinu dana prolaznicima skreće pažnju neobično naselje upadljivo crvenih krovova. Malo ko od njih zna da je reč o stambenom kompleksu, čiji su stanari radnici, inženjeri i menadžeri pristigli iz daleke Kine. Za razliku od prolaznika kojima je pristup u naselje zabranjen, novinari mogu da ga obiđu uz prethodnu najavu i dostavljanje spiska pitanja koja bi da postave. Radi predostrožnosti, u naselje se dolazi tek pošto se prođe obezbeđenje na ulaznoj kapiji elektrane „Kostolac B“ i stigne u podnožje njenog dimnjaka, visokog čak 300 metara. U kinesku četvrt stigli smo oko podneva, kada se većina njegovih stanara nalazi na svojim radnim mestima, na kojima od marta ove godine remontuju termo-blok B1. Na kapiji nas ljubazno dočekuje i pozdravlja Dong Juning (28), rodom iz Mongolije, operativac zadužen za administrativne i opšte poslove. Sa njim u društvu je i prevodilac Maša, beogradski đak rodom iz Sarajeva, koja kineski govori tečno kao svoj maternji. Dong nam preko nje objašnjava da ovo naselje trenutno broji 371 stanara i da u njemu imaju sve što im je potrebno.

- Našim radnicima je sve obezbeđeno, počev od avionskog prevoza, preko zdravstvenog osiguranja, pa do kompletnog smeštaja, uz ishranu i nabavku svih potrepština koje su im ovde neophodne - kaže Dong.

Sudeći prema komforu koji im je omogućen, vidi se da njihova država brine o njima, čak i kad su od nje udaljeni 7.500 kilometara.

- Mi smo im ustupili zemljište i obezbedili svu komunalnu infrastrukturu, a oni su podigli montažne objekte sa nameštajem i opremom, u kojima će boraviti sve do 2019. godine - kaže Žarko Dimitrijević, saradnik direktora PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“.

Ceo stambeni kompleks, sa betonskim stazama, zelenilom i uličnim osvetljenjem, sastoji se od 15 objekata, u kojima se nalaze sobe, kupatila, kuhinje, menze i kancelarije. Tu su i prostorije za rekreaciju, u kojima centralno mesto zauzimaju stolovi za stoni tenis, tradicionalno omiljeni sport u Kini. Da bi ostali u toku dešavanja u svojoj zemlji, na paviljonima su postavili satelitske antene, pa preko njih prate kineske TV programe.

- Ovde imamo sve što nam treba, ali nije lako biti toliko daleko od svojih porodica. Naročito to nije lako jednom našem kolegi, kome se baš pred polazak za Srbiju rodilo dete, ali je morao da se spakuje i otputuje - kaže Dong.

On navodi da im odvojenost od porodice umnogome olakšavaju kostolačke kolege, jer organizuju zajednička druženja, proslave i sportske turnire. Iako govore različite jezike, komunikacija među njima nije problem, jer se sporazumevaju na engleskom, a tu su i prevodioci iz Kine i Srbije.

Zajedno sa radnicima, iz Kine su pristigli i kuvari, pa se u kuhinji spremaju njihova tradicionalna jela.

- Svim neophodnim namirnicama snabdevamo se kod lokalnih dobavljača, jedino se za neke specifične začine odlazi u beogradski blok 70 - kaže Dong.

Specijalno za ekipu „Novosti“, kineski kuvari pripremili su neka od omiljenih jela svog podneblja: supu sa paradajzom i jajima, pileće batake sa prilogom od bele rotkve, sir od soje i salatu od kineskog kupusa. Uz to su poslužili i hleb snežnobele boje, pripremljen na pari i u obliku malih savijača, čiji ukus podseća na naše palačinke.

U ćošku menze, na polici pored stola za stoni tenis, stoje poređane keramičke činije sa štapićima za jelo, ispod kojih su ispisana imena vlasnika, da se ne pomešaju. Broj ovih činija biće znatno veći krajem godine, kada će iz Kine pristići još 150 novih radnika, zbog gradnje novog bloka B3. Kasnije će stići još jedan kontingent, jer, u jeku najvećih radova, na gradnji ovog bloka biće angažovano od 800 do 1.000 radnika, koliko iznosi maksimalni kapacitet kineskog naselja.

VOLE PLjESKAVICE

IAKO najčešće spremaju svoja tradicionalna jela, kineski radnici rado probaju ponešto iz kuhinje svojih domaćina. Na pitanje šta im se od ovdašnje hrane posebno dopada, Dong je bez oklevanja odgovorio: „Bucko sendvici“, misleći na čuvene, gurmanske pljeskavice ćevabdžinice „Bucko“ u blizini pogrebne radnje „Drnda“ u obližnjem Požarevcu.

VIKEND IZLETI U OKOLINI

PREKO nedelje kineski radnici nemaju mnogo slobodnog vremena, jer rade u sve tri smene. Zato vikende koriste za obilaske okoline, jer su im u blizini antički lokalitet Viminacijum, Golubački grad, Ramska tvrđava i brojni manastiri. Za upoznavanje sa lokalnim stanovništvom kažu da nemaju vremena, ali se rado druže sa kolegama iz Kostolca, sa kojima igraju stoni tenis, badminton, basket i fudbal.

SOLIDARNI I HUMANI

KINESKI radnici pomagali su u odbrani termoelektrane „Kostolac B“ za vreme majskog izlivanja Mlave, kada su, zajedno sa rudarima, vojnicima i građanima, podizali zaštitne nasipe. Osim radom, pomagali su i donacijama koje su prikupljali kao pomoć za poplavljena domaćinstva.

Izvor: novosti.rs