Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245


Banjaluka - Kineska kompanija koja se bavi prometom naoružanja i vojne opreme zainteresovana je za uspostavljanje saradnje sa banjalučkim Vazduhoplovno-remontnim zavodom "Kosmos" u oblasti unapređenja raketnih sistema.

Banjaluka - Kineska kompanija koja se bavi prometom naoružanja i vojne opreme zainteresovana je za uspostavljanje saradnje sa banjalučkim Vazduhoplovno-remontnim zavodom "Kosmos" u oblasti unapređenja raketnih sistema.

Kosmos blizu dogovora sa kinezimaRiječ je o kompaniji koja je postigla značajne uspjehe u modernizaciji raketnih sistema ruske proizvodnje. U "Kosmosu" kažu da bi uspostavljanje saradnje bio veliki uspjeh i da bi zahvaljujući tom partnerstvu zakoračili ka svjetlijoj budućnosti.

- Kineska kompanija nam se javila nakon posjete Kini predsjednika RS Milorada Dodika. Poslali smo im listu referenci i predstavili šta smo do sada radili i kakve su naše mogućnosti. Odgovorili su nam da ih naše reference zadovoljavaju i sada čekamo njihov konkretan prijedlog - rekao je direktor "Kosmosa" Dušan Vještica.

Buduća saradnja "Kosmosa" i kineske kompanije mogla bi se odvijati u dva pravca.

- Jedan od njih je zajednički pronalazak kupaca i tržišta, a drugi se direktno tiče tehničke izvedbe, odnosno proizvodnje i drugih poslova. Kao jedno od tržišta ponudili smo zemlje sa kojima smo mi do sada sarađivali. Zbog toga ćemo posjetiti naše dosadašnje kupce i ponuditi im ove nove tehnologije - naveo je Vještica.

Kineska kompanija se posebno specijalizovala za unapređivanje balističkih raketa obezbjeđujući im veći domet.

- To bi i mi trebalo da radimo, jer je naša osnovna djelatnost remont raketnih i radarskih sistema. U tome imamo dugogodišnje iskustvo, a ukoliko dođe do poslovne saradnje, radićemo na osnovu njihove licence. Za ovaj posao imamo velike šanse i on bi predstavljao preporod za naše preduzeće, jer ćemo imati dugoročno obezbijeđeno tržište i značajan obim posla - kazao je Vještica, navodeći da je saradnja sa kompanijama iz velikih zemalja najbolji put za oporavak "Kosmosa" i razvoj namjenske industrije RS.

"Kosmos" je donedavno bio potresan štrajkovima, a dolaskom nove uprave, na kojem su insistirali radnici, situacija se stabilizovala. Vještica kaže da su prevazišli mnogo starih problema, uključujući i povratak na mnoga izgubljena tržišta i pokretanje značajne proizvodnje.

- Najveći teret u ovom trenutku su potraživanja zaposlenih iz prethodnog petogodišnjeg perioda. S tim se još borimo i nadamo se da ćemo uz razumijevanje radnika dobiti i tu bitku - rekao je Vještica.

Sužena saradnja

Kineska kompanija prvobitno je bila zainteresovana i za proizvodnju komponenti za električne automobile i u oblasti obnovljivih izvora energije.

- Kada smo poslali pismo namjere sa našim referencama oni su, međutim, fokus stavili na naoružanje i vojnu opremu - istakao je Dušan Vještica.

Izvor: glassrpske.com