Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Konfučijev institut u Novom Sadu

Konfučijev institut u Novom Sadu


Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren je Konfučijev institut, namenjen pre svega studentima, ali i svim građanima koji žele da uče kineski jezik i upoznaju se sa kineskom kulturom. Cilj otvaranja Instituta između ostalog je i razmena studenata, kao i unapređenje ekonomske saradnje sa kineskim provincijama

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren je Konfučijev institut, namenjen pre svega studentima, ali i svim građanima koji žele da uče kineski jezik i upoznaju se sa kineskom kulturom. Cilj otvaranja Instituta između ostalog je i razmena studenata, kao i unapređenje ekonomske saradnje sa kineskim provincijama.

Ideja za otvaranje Konfučijevog instituta postoji još od kada je Filozofski fakultet pre četiri godine počeo sa nastavom kineskog jezika za studente i zainteresovane građane. Sada je Novi Sad među 600 svetskih gradova u kojima postoji Kineski kulturni centar. Zainteresovanost za kineski jezik sve je veća kod mladih, jer je drugačiji od svih jezika koje uče u školama, dok za neke, njegovo poznavanje predstavlja šansu za profesionalni napredak.

"Ideju da učim sam dobio od mog mentora Koste Josifidisa koji nam je savetovao da je to neki pametan potez, da Kina raste svaki dan u ekonomskom pogledu i da u tom pravcu usmeravamo svoje obrazovanje", kaže Stefan Dujović, student Ekonomskog fakulteta.

Za Sintiu Šidicki, učenicu Karlovačke gimnazije "kineski je po mnogim principima lakši nego srpski, ali mnogo zanimljiv".

"Lepo ga je slušati, privuklo me je baš to što nema nikakvih sličnosti sa engleskim, francuskim i srpskim koje sam do sada učila i nadam se da će moje interesovanje i ljubav prema kineskom ostati ovakva koliko je sada", kaže ona.

Ivana Prica, profesorka kineskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu, kaže :" Biće omogućeno svima koji prevashodno žele da uče kineski, a dalje ćemo raditi na kineskoj kulturi, na kulturi čaja, filozofije i svemu onome što je deo kineske civilizacije."

Otvaranje Konfučijevog instituta prilika je da se unapredi ekonomska saradnja Srbije i Kine, izjavio je predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić, dok se na Filozofskom fakultetu nadaju da je kineski kulturni centar preteča za osnivanje katedre za kineski jezik.

"Kineska nacija ima milijardu i 300 miliona ljudi, njihova ekonomija je u ekspanziji i nama je veoma važno da se što više povezujemo upravo sa onima koji, sa jedne strane, mogu biti veoma zahvalno tržište, a sa druge strane mogu biti partneri u čitavom nizu poduhvata", izjavio je Pajtić za RTV.

Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta, ističe: "Imamo kineskog direktora i za sada tri kineske lektorke i naravno da planiramo da proširimo to i na naše sugrađane koji su završili sinologiju. Nadam se da će nam to pomoći da u narednom koraku otvorimo departman za sinologiju, odnosno izučavanje kineske kulture i književnosti."

Kineski kulturni centar počeće sa radom u septembru, a njegov godišnji budžet je 150 hiljada dolara koje obezbeđuje svetski Konfučijev Institut.

Izvor: rtv.rs