Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi žele obnoviti Kineski paviljnom na Zagrebačkom velesajmu

Kinezi žele obnoviti Kineski paviljnom na Zagrebačkom velesajmu


Predstavnici hrvatskih i kineskih tvrtki danas su se u Hrvatskom saboru susreli na poslovnom forumu "Hrvatska – Yangzhou". Nastavak je to suradnje započete krajem kolovoza kada je predsjednik Sabora Josip Leko s hrvatskim gospodarstvenicima posjetio Yangzhou, jedan od najbogatijih kineskih gradova. Kineska delegacij

Predstavnici hrvatskih i kineskih tvrtki danas su se u Hrvatskom saboru susreli na poslovnom forumu "Hrvatska – Yangzhou". Nastavak je to suradnje započete krajem kolovoza kada je predsjednik Sabora Josip Leko s hrvatskim gospodarstvenicima posjetio Yangzhou, jedan od najbogatijih kineskih gradova. Kineska delegacija u Hrvatskoj je provela tri dana tijekom kojih su posjetili i Industriju mesa Koka – Vindija u Varaždinu, Zagreb Montažu, Zagrebački velesajam i Plitvička jezera, a jedan od prvih projekata koje su kineske tvrtke najavile je obnova Kineskog paviljona na Zagrebačkom velesajmu.

Održavanje ovakvih susreta najbolji je način da naše dvije zemlje unaprijede gospodarsku suradnju. Mostovi jače suradnje već su izgrađeni i očekujem konkretne ugovore, ako ne u ovoj, onda u idućoj godini – rekao je predsjednik Sabora Josip Leko te naglasio da je Kina Hrvatskoj stožerni partner u Aziji.

Prvi zamjenik gradonačelnika grada Yangzhoua Ding Chung kazao je da hrvatsko-kinesko prijateljstvo ima dugu povijest koja je počela dolaskom Marca Pola u njihov grad. On je tamo živio tri godine, zbog čega je u tom gradu otvoren i Memorijalni muzej Marca Pola, a s Korčulom je uspostavljen prijateljski odnos.

- Yangzgou je grad s više od dva milijuna stanovnika u kojemu posluje preko 1600 stranih kompanija, od čega 30 njih s liste top 500 svjetskih kompanija. Naše turističke agencije već planiraju organizaciju putovanja u Hrvatsku, a vaše agencije pozivamo da otvore ured u našem gradu, mi ćemo im dati besplatan prostor za taj ured – kazao je Ding Chung te dodao da će jedna njihova tvrtka obnoviti Kineski paviljon na Velesajmu. Naglasio je da poslovna suradnja između Hrvatske i Kine svake godine sve više jača.

- Razmjenjujemo mnogo informacija iz čega vidimo velik potencijal za poslovnu suradnju naših dvaju gospodarstava – zaključio je Chung.

Predstavnici naših kompanija na susretu izrazile su želju za proširenjem poslovanja na kinesko tržište, pa je tako i predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić rekao da je njegova tvrtka nakon posjete Kini u kolovozu odlučila ubrzati svoje planove koji se tiču Kine.

- Upravo radimo planove za 2015. i zahvaljujući svim kontaktima koje smo postigli u Kini, vjerujem da ćemo od iduće godine kinesko tržište odrediti kao strateški važno za nas. Naš interes nije samo izvoz robe, nego i da budemo kompanija koja će dobro poznavati kinesko tržište i sudjelovati u njegovom rastu – kazao je Mršić.

Predstavnici kineskih kompanija rekli su da su oduševljeni gostoljubivosti Hrvata zbog čega će našu zemlju preporučiti svima u svojoj zemlji. Vide mnogo mogućnosti za širenje poslovanja u Hrvatsku, no o tome jesu li već sklopili konkretne ugovore, još nisu htjeli govoriti.

Izvor: vecernji.hr